Elena Ferrante: Loistava ystäväni – Lapsuus ja nuoruus

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2016
Italiankielinen alkuteos: L'amica geniale (2011)
Suomentanut: Helinä Kangas
Sivumäärä: 362 s.

Moderni mestariteos… runsas, intensiivinen ja suurisydäminen kertomus kahdesta ystävästä, Elenasta ja Lilasta.Lila on jo lapsena peloton, uhmakas ja huippuälykäs, Elena taas epävarma tarkkailija. Mutta yhdessä tytöissä on voimaa selvitä sodanjälkeisen Napolin kurjuudessa, jossa naiset taistelevat tilastaan ja jossa väkivalta on jokapäiväistä. Tyttöjen keskinäinen kilpailu ja kateus potkii heitä tahoillaan sosiaaliseen nousuun, mutta luja yhteenkuuluvuus ei horju koskaan.

Ystävysten kautta Ferrante kuvaa koko sodanjälkeistä Italiaa ja yhteiskunnan rajua muutosta, mutta erityisesti ihmispsyyken ristiriitaisuutta ja monimutkaisuutta.

Loistava ystäväni on kansainväliseksi ilmiöksi nousseen napolilaissarjan ensimmäinen osa.

Oma arvioni: Loistava ystäväni – kirja, jonka lukemista olen odottanut pitkään. En pettynyt teokseen, mutta ei se minua erityisemmin ihastuttanutkaan. Sen verran uteliaaksi tarinan jatkon suhteen kuitenkin tulin, että tulen jossakin vaiheessa lukemaan ainakin sarjan seuraavan osan. Vaikka asia ei kirjan laatuun sinänsä vaikutakaan, olisi kiinnostavaa tietää, kuka kirjailijan salanimen takana on, ja miten paljon tarinassa on omaelämäkerrallista ainesta.

Kirjaa voisi suositella realistisen kerronnan ja monisäikeisen tarinan ystäville.