Esko Valtaoja: Kohti ikuisuutta

Kustantaja: Ursa
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 225 s.Esko Valtaojan Kaiken käsikirja käsitteli maailmaa tähän asti, Kohti ikuisuutta -kirjassa Valtaoja suuntaa katseensa tulevaisuuteen. Kolmetuhatta vuotta menneisyyteen mahtuu vielä ajatuksiimme, mutta entäpä kolmetuhatta vuotta tulevaisuuteen? Onko ihmiskunnalla tulevaisuutta? Monen mielestä se on jo allekirjoittanut oman kuolemantuomionsa. Vai elämmekö sittenkin kaikkein parhaita aikoja? Ainakin luonnonvarojen loppumisen ja väestöräjähdyksen aiheuttamaa maailmanloppua on lykätty jo monta kertaa.

Tulevaisuuskomiteoiden mietinnöissä voi vielä vilahtaa vuosi 2100, mutta ei koskaan vuosi 21 000. Tulevaisuudessahan se kaikki todella mielenkiintoinen vasta tulee tapahtumaan. Mitkä ovatkaan mahdollisuutemme, ja mitkä rajamme - vai onko nykyiseen pieneen tajuntaamme mahtuvia rajoja lainkaan? Esko Valtaoja raottaa ikuisuuden esirippua.

Oma arvioni: Uusimmassa kirjassaan tähtitieteilijä Esko Valtaoja maalaa valoisaa kuvaa ihmiskunnan tulevaisuudesta. Voimme selvitä kriiseistä ja löytää tiemme tähtiin, Valtaoja uskoo. Vaikka hänen ajatuksenjuoksuaan ei kaikilta osin ole helppoa ymmärtää, ovat miehen anti-linkolalaiset ajatukset oikeastaan piristävällä tavalla poikkeuksellisen positiivisia pessimististen tulevaisuudenkuvien joukossa.

”Emme edelleenkään tiedä, minne me tai maailmankaikkeus matkaamme, mutta ei ole mitään syytä olla taittamatta taivalta iloisin mielin. Vaikka määränpää onkin vielä hämärän peitossa, tähänastinen matka lupaa hyvää myös tulevan kannalta.”

Kirjassa osoitetaan historiallisin esimerkein, kuinka pessimistit ovat erehtyneet useaan otteeseen, miksei siis niin voisi käydä jälleen kerran. Maailma on kehittynyt niin hurjasti, ettei sitä ole kukaan osannut kuvitellakaan – ja myönteinen kehitys voi jatkua edelleen.

Valtaoja visioi värikkäästi satojen ja jopa tuhansien vuosien päähän. Matka kohti ikuisuutta on Valtaojan seurassa paitsi hämmentävä niin myös viihdyttävä. Suosittelen tätä kauas tähyävää teosta kaikille avarakatseisille lukijoille.