Gabrielle Zevin: Tuulisen saaren kirjakauppias

Kustantaja: Gummerus
Julkaisuvuosi: 2014
Englanninkielinen alkuteos: The Storied Life of A. J. Fikry
Suomentanut: Tero Valkonen
Sivumäärä: 240 s.

”Yksikään ihminen ei ole saari; jokainen kirja on maailma.” A. J. Fikry, tuulisen saaren kirjakauppias


A. J. Fikry on melkein nelikymmenvuotias, eikä elämässä ole käynyt niin kuin piti. Hänen vaimonsa on kuollut kolarissa, yhdessä perustetulla kirjakaupalla menee huonommin kuin koskaan, ja hänen aarteensa, harvinainen E. A. Poen ensimmäisen teoksen hyväkuntoinen laitos, on varastettu. Kirjatkaan eivät enää tuota iloa. Sitten kaupan takahuoneesta löytyy outo, elävä paketti. Odottamaton tapaus muuttaa hänen elämänsä, antaa hänelle mahdollisuuden aloittaa kaikki alusta.

Muutoksen myötä ihmiset palaavat Fikryn elämään. Ystävät, sukulaiset ja liiketuttavat; kyläläiset, lukijat ja kirjailijat. Kirjat ja tarinat avautuvat taas Fikrylle, ja niiden avulla hän alkaa kirjoittaa tyttärelleen kirjettä, jossa hän hahmottelee elämän tarkoitusta.

Tuulisen saaren kirjakauppias on unohtumaton kertomus muutoksista ja uusista mahdollisuuksista, siitä, miksi luetaan ja miksi rakastetaan.

Oma arvioni: Tuulisen saaren kirjakauppias on yksi niistä kirjoista, joiden lukemista olen odottanut pitkään. Nyt oli vihdoin oikea hetki. Odotukset olivat todella korkealla ja kyllä ne täyttyivät – ainakin osittain.

Kirja on hieno ylistys sekä kirjoille että kirjojen ystäville. Se on koskettava tarina elämän arvaamattomuudesta ja rakkauden voimasta. Pieni kirjakauppa on miljöönä tunnelmallinen, kirjan henkilöt kiinnostavia ja kerronta sujuvaa, mutta silti jotakin ikään kuin puuttuu. Kenties tapahtumien ennalta-arvattavuus häiritsi eniten, vaikka kirja pari yllätystä tarjosikin.

Tarina on ihan mukavaa ja viihdyttävää luettavaa, mutta sen jättämä jälki on kuitenkin huomattavasti laimeampi kuin odotin. Tähän saattoi osaltaan toki vaikuttaa sekin, että jouduin pilkkomaan luettavan pieniin pätkiin, ja väliin jäi päiviä, jolloin en avannut kirjaa lainkaan.

Kaikesta ”narinasta” huolimatta suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille todellisille kirjallisuuden ystäville. Uskon myös, että saarella aikaansa viettäville lukijoille Tuulisen saaren kirjakauppias antaa enemmän kuin kaltaisilleni maakravuille.