Haruki Murakami: Värittömän miehen vaellusvuodet

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2017
Japaninkielinen alkuteos: Shikisai o motanai Tazaki Tsukuru to, kare no junrei no tosh (2013)
Suomentanut: Raisa Porrasmaa
Sivumäärä: 330 s.Huippusuosittu Haruki Murakami palaa Värittömän miehen vaellusvuosissa läpimurtoteoksensa Norwegian Woodin tyyliin. Unenomaisessa romaanissa päähenkilö Tsukuru Tazaki matkustaa Suomeen.

Oma arvioni: Itselleni kulttikirjailija Haruki Murakami on uusi tuttavuus. Olen ajatellut tutustua hänen tuotantoonsa jo pitkään, mutta vasta nyt suunnitelmani toteutui. Murakamin Värittömän miehen vaellusvuodet vie lukijansa elämän suurten peruskysymysten äärelle; mikä on totta ja mikä kuviteltua, mikä on luottamuksen ja ystävyyden merkitys. Entä, mitä onnellisuus oikeastaan on?

Elämänsä tarkoitusta pohtii ja omaa paikkaansa maailmassa etsii Tsukuru Tazaki, 36-vuotias poikamiehenä elävä rautatieasemia suunnitteleva insinööri. Hänen arkensa on väritöntä ja tasaista, mutta menneisyyden traumaattinen ulkopuolelle jäämisen kokemus vaatii lopulta selvittelyä, joka vie tämän sympaattisen japanilaismiehen matkalle aina Suomeen asti.

Romaanissa ei kovin paljon tapahdu, mutta juuri vähäeleisyys on minusta viehättävää. Pidin myös siitä, että musiikki on kirjassa tärkeässä asemassa. Teoksessa usein soiva Franz Lisztin pianoteos lienee toiminut innoittajana myös kirjan nimelle.

 Tämän viihdyttävän lukukokemuksen jälkeen olen varma, että tulen lukemaan Murakamin muitakin teoksia.