Jorma Eerik Jukkala: Kulissi

Kustantaja: Reuna
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 229 s.Ikääntyneen kouluavustajan rauhallisen syksyn rikkoo ikävien tapahtumien sarja. Koulussa tehdään ilkivaltaa ja vararehtori Raimo Allikon epäillään käyttäneen väkivaltaa oppilaaseen. Media syyllistää Allikon säälittä.

Kaupungin poliisia työllistää myös murtojen sarja, joka huipentuu räjähteiden katoamiseen tietyömaalta. Kytkeytyvätkö koulun tapahtumat rikoksiin?

Samaan aikaan kiusattu ja ahdistunut lukiopoika Stefan kirjoittaa synkkää tarinaansa ja pakenee todellisuutta virtuaalimaailman väkivaltapeleihin. Kiusaaminen koulussa pahenee, vanhemmat syyttävät koulua ja opettajien keskinäiset suhteet kärjistyvät.

Poliisin paineet kasvavat ja taustalla kummittelee terrorismin uhka. Onko lopulta vaarassa kymmenien ihmisten henki?

Oma arvioni: Eläkkeellä oleva lehtori Jukkala kuvaa kouluun sijoittuvassa trillerissään Kulissi uskottavasti muun muassa sosiaalisen median vaikutusta koulutyöhön ja median uutisointia koulumaailmasta. Kirjassa osansa saa myös kiusaaminen, joka kohdistuu sekä oppilaisiin että opettajiin.  Tarkastelun kohteena on myös opettajien kollegiaalisuus sekä kodin ja koulun näkemykset kasvatusvastuusta.  Teos on siis teemoiltaan varsin ajankohtainen.

Kulissi sukeltaa syvälle yläkoulun kriiseihin ja nuorten mielen syövereihin. Helppoa ei tunnu olevan kenelläkään. Pidän siitä, ettei ongelmia kaunistella. Tarinassa on mielestäni sopivasti myös yllätyksellisyyttä ja koukkuja, jotka saavat lukijan kääntämään sivuja nopeasti.

Kirjaa voi suositella etenkin kaikille koulumaailmassa työskenteleville.