Karin Alvtegen: Syyllisyys


Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2006
Ruotsinkielinen alkuteos: Skuld (2015)
Suomentanut: Jaana Nikula
Sivumäärä: 254 s.
Peter Brolin istuu kahvilassa lyötynä miehenä. Suurten velkojensa takia hän on umpikujassa, ja häntä piinaavat ankarat paniikkikohtaukset. Äkkiä hänen pöytäänsä saapuu tuntematon nainen. Tulija luulee Peteriä ilmeisesti toiseksi henkilöksi, mutta ennen kuin lamaantunut Peter saa erehdyksen oikaistuksi, nainen poistuu. Pöydälle hän jättää paketin, joka Peterin on määrä toimittaa hänen miehelleen tuhannen kruunun korvausta vastaan. Paketin hätkähdyttävän sisällön takia Peter tempautuu painajaismaiseen ajojahtiin, jossa metsästetään pakkomielteistä naista. Samalla hänen on kohdattava oman menneisyytensä salat.

Ruotsalainen Karin Alvtegen on psykologisen jännityksen mestari, joka kuvaa ihmisen sisäisiä ristiriitoja pelottavan todentuntuisesti.

Oma arvioni: Syyllisyys kertoo siitä, mitä tapahtuu, kun perheen sisällä ei puhuta avoimesti tärkeistä asioista. Se, kertoo, kuinka valheiden verkko sairastuttaa ihmisen. Onneksi lapsuuden traumojen aiheuttamia solmuja on mahdollista avata vielä vuosikymmentenkin jälkeen.

Psykologisesta jännityksestä tykkääville tämä dekkari on kiinnostavaa luettavaa, vaikka ei mielestäni ihan Alvtegenin parhaimpien teosten tasolle ylläkään.