Pasi Ilmari Jääskeläinen: Väärän kissan päivä

Kustantaja: Atena
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 280 s.
"Äidin kasvojen kalpea soikio kellui näkökenttäni laidalla. Sekuntiviisari mittasi viimeistä kohtaamistamme. Tik tak, kiiruhda! Aika kuluu kaikilta! Kerran minulle opetettiin loruleikki, joka vaikuttaa aluksi lapsekkaan viattomalta mutta voi johtaa arvaamattomaan turmelukseen: Pysäytä kello, seisauta aika. On elämä unta, siinä sen taika! Ja se mitä silloin tapahtuu, yksin sinulle kuuluu."

Kaarna saa puhelun hoivakodista. Äiti tekee kuolemaa, on tultava pian. Puhelu aloittaa odottamattomien tapahtumien sarjan, joka tuhoaa Kaarnan, Marrasvirran kaupunkisuunnittelijan, tarkasti rakennetun päiväohjelman ja mullistaa lopulta hänen koko elämänsä - niin tulevaisuuden kuin menneisyydenkin. Marrasvirran kaupunki juhlii vuotuista syysfestivaaliaan, ja ihmiset tungeksivat kaduilla, kujilla ja usvan peittämässä puutarhassa. Vastahakoisen Kaarnan on ryhdyttävä selvittämään äitinsä salaisuuksia.

Mitä kaikkea Kaarnan äiti, kansainvälisen uran tehnyt psykoterapeutti, voisi paljastaa, jos dementian sumuverho väistyisi hetkeksi? Mitä muisti ylipäätään valikoi säilytettäväksi ja voiko lapsuuden auvoon palata - edes muistoissaan?

Yhteen päivään ajoittuva Väärän kissan päivä pohtii muistamisen ja unohtamisen rajoja: onko elämämme omamme vai olemmeko vain muistojemme summa?

Oma arvioni: Vauhdikkaita tapahtumia ja yllätyksellisiä juonenkäänteitä tarjoava muistiseikkailu, jota lukiessaan tulee kerran jos toisenkin kysyneeksi itseltään, mitä minä juuri äsken luinkaan. Dementian ympärille kietoutuva monikerroksinen romaani, jonka henkilöhahmot jäävät jotenkin etäisiksi.

Kokonaisuus on kaikesta hämmentävyydestään ja outoudestaan huolimatta lukemisen arvoinen. Kirjaa voi suositella spekulatiivisen fiktion ystäville.