Ralf Rothmann: Kuolema keväällä

Kustantaja: Atena
Julkaisuvuosi: 2016
Saksankielinen alkuteos: Im Frühling sterben (2015)
Suomentanut: Raija Nylander
Sivumäärä: 206 s.
17-vuotiaat Walter ja Fiete ovat karjanhoitajapoikia Pohjois- Saksassa. Helmikuussa 1945, natsit värväävät kaikki liikenevät miehet rintamalle ikään katsomatta. Walter pääsee autokuskiksi SS:n huoltoyksikköön, mutta Fieten pitää lähteä eturintamaan. Pian ystävysten tiet kuitenkin kohtaavat jälleen kohtalokkaalla tavalla.

Kuolema keväällä kertoo mieltä järisyttävästi mutta viileän lakonisesti toisen maailmansodan viimeisistä viikoista rintamalla, missä saksalaiset upseerit heittävät käsikranaatteja omien miestensä perään, missä sotilaat viettävät orgioita kuoleman edessä ja mistä kukaan ei palaa kotiin ehjänä.

Oma arvioni: Historia on aina kiinnostanut minua, joten päätin tarttua tähän kirjaan, vaikka sodista en oikein jaksa lukeakaan. Kirjasta on puhuttu niin paljon, että pitihän minun katsoa, onko se kokoaan suurempi niin kuin joissakin arvosteluissa on kirjoitettu.

Onhan se; samaan aikaan kamala ja karu  mutta myös kaunis. Karuus ja kamaluus ovat läsnä ihmisen julmuuden muodossa, kauneus puolestaan piilee luonnossa. Keväisen aamu-usvan sykähdyttävyys tai kylmien öiden synnyttämän kuuran kauneus pysyvät silloinkin, kun ihmiset tuhoavat itseään ja toisiaan.
Kerronta on tiivistä ja selkeää. Se yhdistettynä aiheen kauheuteen aiheuttaa lukijalle kokemuksen, jota ei todennäköisesti ihan heti unohda, vaikka kirjan lukeminen ei niin paljon ahdistusta aiheuttanutkaan kuin etukäteen oletin. Jos siis etsit vaikuttavaa kirjaa, tartu tähän teokseen.