Eija Hetekivi Olsson: Miira
Kustantaja: Kustantamo S&S
Julkaisuvuosi: 2017 Ruotsinkielinen alkuteos: Miira (2017) Suomentanut: Outi Menna Sivumäärä: 333 s. |
Miira saa vihdoin jättää taakseen peruskoulun ja suomalaisluokan ja nauttia vapaudesta. Kehittää rautaista kontrollia lukiossa, tulla ammattilaiseksi. Aivokirurgiassa. Muuttaa omaan kämppään, sekstailla milloin ja miten haluaa. Ja lakata siivoamasta rappukäytäviä. Mutta elämä on kiemuraista ja Miira teloo itsensä mustelmille. Kieltäytyy antamasta periksi. Etenee läpi luokkayhteiskunnan betoniesteiden palavan päättäväisyytensä koko voimalla.
Miira kuvaa juuriltaan suomalaisen maahanmuuttajanuoren elämää 90-luvun taitteen Göteborgissa. Kirja on itsenäinen jatko-osa kirjailijan palkitulle esikoisromaanille Tämä ei ole lasten maa.
Oma arvioni: Kirjan keskiössä on angstisen teinin myrskyisä tunne-elämä. Kuvaus luokkayhteiskunnasta lukuisine ongelmineen ja kulttuurishokkeineen on kaunistelemattoman raju. Nuori nainen joutuu taistelemaan päästäkseen luokkamuurin yli. Romaanin tyyli on vetävän omintakeinen, joten kirjaa voi mainiosti suositella myös nuorille lukijoille, vaikka varsinaisena kohderyhmänä lienevätkin keski-ikäiset. Lukiessa tuntuu siltä, että kirjassa kuuluvat vahvasti kirjailijan omat kokemukset. Vimmainen tarina pitää lukijaa otteessaan alusta alkaen, vaikka draaman kaarta siinä ei juuri olekaan, ja ajoittain vajotaan riipaisevaan synkkyyteen.
Miira ei todellakaan ole kevyttä höttöä, vaan paikoin rankkaakin luettavaa. Kirja näyttää kuitenkin myös asenteen ja positiivisen ajattelun voiman. Miira on erinomainen kirjavalinta vaikuttavaa luettavaa etsiville.