Hannu Talvio: Kolme sadonkorjaajaa

Kustantaja: Myllylahti
Julkaisuvuosi: 2015
Sivumäärä: 253 s.

Vuonna 1959 neljätoistavuotias hiihtoretkellä ollut helsinkiläinen partiotyttö tapettiin kahden muun uhrin kanssa nurmijärveläisessä kylässä. Samassa kylässä oli kuusi vuosikymmentä aiemmin murhattu seitsemän ihmistä. Molempien joukkomurhien tekijänä oli renki.Kolme sadonkorjaajaa on yksityiskohtainen faktaa ja fiktiota yhdistävä romaani. jossa tyttärensä menettänyt Erik Tanttu alkaa tutkia erikoisia murhatapauksia ja niiden taustoja.

Esikoiskirjailija Hannu Talvio (s. 1949) on kansainvälisen kaupan parissa uran tehnyt ekonomi. Romaanin aihe liittyy hänen omaan elämäänsä. Hannu oli yhdeksän vuoden ikäinen, kun hänen sisarensa murhattiin Nurmijärvellä.

Oma arvioni: Talvion kirjoittamassa dekkarissa fakta ja fiktio kietoutuvat toisiinsa kiinnostavasti. Koskettavinta on se, että kirjassa kerrotut surmatyöt ovat tapahtuneet oikeasti. Käsittämättömien rikosten seurauksena monet menettivät läheisiään ja tekivät vuosikausia surutyötä, kukin omalla tavallaan. Hannu Talvion esikoisteoksen ansiot ovatkin mielestäni ennen kaikkea siinä, kuinka hän kuvaa uhrien omaisten ajatuksia ja tuntoja. Tässä dekkarissa keskiössä eivät siis ole rikosten selvittäminen ja syyllisten etsiminen.

Kolme sadonkorjaajaa on erilainen rikosromaani, joka antaa äänen niille, jotka henkirikosten sattuessa kärsivät kaikkein pisimpään. Dialogi toimii mielestäni hyvin. Aihe on synkkä, mutta siitä huolimatta tunnelma teoksessa on kuitenkin lämminhenkinen. Keskeiseksi kysymykseksi nousee se, voiko hirmutöiden tekijöille antaa anteeksi, vaikka tekoja ei pystyisi koskaan hyväksymään.