Ilkka Taipale: Mielisairaalassa - Lääkärin muistelmat
Kustantaja: Into
Julkaisuvuosi: 2017 Sivumäärä: 388 s. |
Lääkäri Ilkka Taipale on viettänyt 14 vuotta elämästään mielisairaalassa ja 11 vuotta eduskunnassa. Siinä ei ole paljon eroa, hän on tokaissut potilailleen.
Maailman terveysjärjestön Mare Danzon on luonnehtinut Ilkkaa sanoen, että hänessä yhdistyvät aina ilo ja vakavuus. Niinpä tässä kirjassa on hulvattomia sattumuksia ja vauhdikasta menoa pitkäjänteisen ja sinnikkään poliittisen toiminnan rinnalla.
Oma arvioni:
"Erehdyt, jos luulet lukevasi tavanomaista muistelmakirjaa. Tämä on sosiaalipoliittinen ja lääketieteellinen ohjelmajulistus ja toimintaohje."
Näin luonnehtii Mielisairaalassa -teostaan Ilkka Taipale, joka on vuosikymmenien ajan taistellut paremman yhteiskunnan ja inhimillisemmän mielen sairauksien hoidon puolesta. Kirjassa on kuvauksia mielisairaaloista meiltä ja maailmalta. Ne saavat minut tuon tuostakin ajattelemaan, kuinka onnekas olenkaan ollessani vain fyysisesti vammainen ja syntyneeni vasta 1970-luvulla. Vaikka vammaispalveluissakin on omat ongelmansa, mielen sairauksien kohdalla tilanne on vielä nykyäänkin aivan toinen. Taipale toteaakin aiheellisesti, että mielen sairauksiin liittyvä stigma poistuu vasta, kun ne ymmärretään aivotoiminnan sairauksiksi ja potilaiden sosiaalista asemaa kohotetaan huomattavasti - edes muiden sairauksien tasolle. Tähän Ilkka Taipale esittää ratkaisuksi muun muassa sitä, että vammaislait koskisivat myös niitä ihmisiä, joilla on kunnon mielen sairauksia.
Kirja on mukaansa tempaavaa ja värikästä luettavaa. Sitä voi lämpimästi suositella kaikille yhteiskunnan kehityksestä ja kehittämisestä kiinnostuneille ja aivan erityisesti sellaisille lukijoille, jotka haluavat Taipaleen tavoin puolustaa kaikkein heikoimpia. Työtä sillä saralla riittää varmasti loputtomiin. Epäkohdista on puhuttava, jotta muutosta voi tapahtua. Vaikeneminen ei ole vaihtoehto.