Arto Pietikäinen: Joustava mieli tukena elämänkriiseissä

Kustantaja: Duodecim
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 215 s.

Joustava mieli tukena elämänkriiseissä on käytännönläheinen opas, joka esittelee toimivia tapoja kohdata elämänmuutosten ja kriisien herättämiä ajatuksia ja tunteita. Lukija perehtyy hyväksymis- ja omistautumismenetelmiin, jotka auttavat vaikean kokemuksen läpikäymistä ja siitä toipumista.

Kantavina teemoina ovat uusimman tutkimuksen hyviksi osoittamat tavat kohdata vaikeuksia: itsemyötätunnon vahvistaminen silloin kun kärsii, tunteiden kohtaamisen taidot, hyväksyvän tietoisen läsnäolon soveltaminen, omistautuminen arvojen mukaiseen itsestä huolehtimiseen sekä voimaannuttavan anteeksiantamisen ja resilienssin eli sitkeyden kehittäminen. Lisäksi lukija saa pohtia arvojaan, opetella näkökulman vaihtamista ja myönteisen tunnekehän aktivoimista sekä soveltaa ilmaisevan kirjoittamisen menetelmää.

Kirja sopii kaikille niille, jotka haluavat kehittää psykologista joustavuutta vaikeita tunteita herättävien elämänkriisien kohtaamisen tueksi ja samalla ehkäistä masennusriskiä. Se soveltuu myös kriisityötä tekevien ammattilaisten käsikirjaksi auttamistyöhön. 

Oma arvioni: Erinomainen opas, johon tulen varmasti tarttumaan toistekin. Kirjan inspiroimana ja sen kiinnostavien teemojen pohjalta kirjoitin blogitekstin, jossa tarkastelen sitä, kuinka kuopasta on mahdollista nousta ylös. Voit lukea kirjoitukseni täältä.

Kirjaa voin suositella lämpimästi kaikille psykologiasta ja oman hyvinvointinsa vaalimisesta kiinnostuneille.