Jukka Viikilä: Suomalainen vuosi

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 219 s.

Jäiden lähtö. Kesäauto. Vuosiloma. Kahvi. Penkkiurheilu. Tuliaiset. Juhannus. Parisuhde. Pikkujoulut. Jukka Viikilän kertomukset seurailevat vuodenkiertoa niin kuin vain suomalainen voi sen nähdä. Niissä ollaan pihalla ja tien päällä, metsässä ja saunassa, ekstaasissa ja eksyksissä. Perinteissä pitäytymisen, ankaran työn arvostuksen ja toivottoman kesänodotuksen lomasta pilkahtelevat rakkaus ja intohimo, vaikka sääennuste sanoisi mitä.

Oma arvioni: Jukka Viikilän lempeän humoristiset ja tarkkanäköiset tuokiokuvat suomalaisen elämänmenon kukkasista ja rikkaruohoista saavat aikaan vähintään hymähtelyä. Nämä tragikoomiset tarinat maalaavat kuvaa unelmiinsa hukkuvista suomalaisista. Tekstit on ryhmitelty vuodenaikojen mukaan, ja meille suomalaisille odotetuin mutta kuitenkin vierain, eli kesä, saa eniten tilaa karavaanareineen ja yöttömine öineen. 

Viikilän lyhytproosa osoittaa mainiosti sen, että muutamalla sanalla on mahdollista kertoa paljon. Elämä on usein absurdia ja arvaamatonta, niin ovat monet Suomalainen vuosi -kirjan tarinatkin. Pidän erityisesti siitä, että kirjailija ei syyllisty teksteissään kurjuudessa rypemiseen, vaikka pimeys masentaa, eivätkä esimerkiksi suomalaisten hukkumistilastot ole kaunista luettavaa.

Suosittelen hyvän mielen välipalakirjaksi.