Kaja Nordengen: Ainutlaatuiset aivot

Kustantaja: Bazar
Julkaisuvuosi: 2017
Norjankielinen alkuteos: Hjernen er stjernen. Ditt eneste uerstattelige organ (2016)
Suomentanut: Susanna Paarma
Sivumäärä: 146 s.

Miten aivomme ovat muovautuneet evoluution aikana? Miten ihmisaivot päättelevät, muistavat ja suunnistavat? Mikä tekee meistä persoonia? Mitä huumori, musiikki ja seksi saavat aikaan aivoissamme? Tai kahvi ja kokaiini? Ainutlaatuiset aivot vastaa näihin ja moniin muihin kysymyksiin. 

Aivot tekevät meistä sen, mitä olemme. Aivot oppivat, ohjaavat liikkeitämme, ratkovat ongelmia ja muistavat vuosikymmenten takaisia asioita. Mutta aivot tekevät myös huonoja valintoja, ajavat meitä riippuvuuksiin ja huijaavat meitä. Miksi aivot ovat niin kuin ovat?

Lääkäri ja aivotutkija Kaja Nordengen summaa yhteen tässä havainnollisesti kuvitetussa kirjassa kaiken, mitä nykyään tiedämme aivoista. Hän on erityisesti kiinnittänyt huomiota siihen, että kirjan termistö on ymmärrettävää. Nordengen kirjoittaa kiinnostavasti ja valaisevasti lukuisten tutkimuksista saatujen esimerkkien avulla.

Oma arvioni: Parhaillaan vietetään jälleen kansainvälistä aivoviikkoa. Koska tänä vuonna aivoviikon teemana on Vaali aivojasi, mikä olisikaan osuvampi kirja luettavaksi kuin tämä aivojemme ainutlaatuisuutta korostava ja aivojen sisälle monipuolisesti porautuva teos. Kirja vie lukijan hämmästyttävälle matkalle arvokkaimman pääomamme saloihin. Vaikka aihe on kaikkea muuta kuin yksinkertainen, kirja on kokonaisuudessaan varsin lukijaystävällinen, ja kirjoittajan innostus arvoituksellisinta elintämme kohtaan on luonteeltaan vahvasti tarttuvaa.