Kirja-arvio: Kata Melanderin Älä irrota

Mikä meitä määrittää? Voiko rakkaus vapauttaa? Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia Kata Melanderin (s. 1991) esikoisromaanissa Älä irrota. Kirja kertoo Saarasta, älykkäästä nuoresta naisesta, jonka elämää hallitsee kipu. 

"Kipu kipristeli. Se liikkui ihon alla, vaihtoi piikkinsä paikkaa vähän väliä kuin vain kiusaa tehdäkseen. Alaselkää kuumotti, jalat hakivat hyvää asentoa turhaan. Polvien koukistus. Vaikeroiva suu."

Kuinka lähelle lukijaa tällainen vahva ja aidontuntuinen kuvaus voi osuakaan mietin, kun kirjaa lukiessa kamppailin taas omien jalkakipujeni kanssa. Ei ole todellakaan helppoa hyväksyä sitä, että kivut sanelevat, mitä voit milloinkin tehdä ja mitä on pakko jättää tekemättä. Mutta fyysistä kipuakin pahempaa on kokemus siitä, ettei kelpaa sellaisena kuin on. Jos avuntarvetta joutuu häpeämään ja kokee tulevansa kohdelluksi ennen kaikkea hoidettavana objektina - pyörätuolipotilaana, aitoa minuuttaan ei ole helppo löytää. Lohdullista on kuitenkin se, että jo yksikin kunnioittava kohtaaminen voi pelastaa, ainakin hetkellisesti. 

"Ei minun päässäni ole mitään vikaa. Sen olin jättänyt lausumatta jo monta vuotta ja liian monesti. Koulun pihalla. Tarpeettoman hitaasti artikuloivalle myyjälle kaupassa, missä vain. Kerta kerran jälkeen, vuodesta toiseen, aina. Mutta Petterille sitä ei ollut tarvinnut sanoa koskaan."

Kuinka usein itsekin olen toivonut ja toivon edelleen, että ihmiset näkisivät minut, eivätkä pyörätuoliani. On inhimillistä, että jokainen meistä haluaa tulla hyväksytyksi juuri sellaisena kuin on - epätäydellisenä mutta kuitenkin kokonaisena. Kata Melander kuvaa koskettavasti Saaran rakkauden kaipuuta ja siihen liittyvää kihelmöivää jännitystä ja piinaavia pelkoja. Voisiko rakkaus olla kovinta kipuakin voimakkaampaa... Kirjan keskeisenä sanomana on mielestäni se, että omista unelmistaan kannattaa pitää tiukasti kiinni. 

Jos kaipaat luettavaa, joka vaikuttaa vahvasti tunteisiin ja antaa paljon ajateltavaa, Älä irrota on oivallinen valinta. Teksti on hyvin kirjoitettua ja tarina etenee jouhevasti. Pidin siitä, ettei kirjassa romantisoida asioita liikaa, siirappisuus kun ei ole minun makuuni. Hienoa on sekin, että romaanista löytyy myös paljon kauneutta.

Tämän teoksen lukeminen on ollut mielessäni jo pitkään. Itse asiassa  siitä asti, kun aloin seurata kirjoittajan blogia kyseisen kirjaprojektin ympärillä. Vasta nyt oli kuitenkin oikea hetki lukea tämä romaani. Vaikka olen juuri äsken irrottanut otteen kirjasta, odotan jo nyt, mitä Melander seuraavaksi kirjoittaa. Niin vahva ja vakuuttava hänen esikoiskirjansa minusta on. Suosittelen lämpimästi.

Kiitos kirjasta!

Kata Melander: Älä irrota
Kustantaja: Type & Tell
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 229 s.