Kirjaesittely: Sanna Nyqvistin ja Outi Ojan Kirjalliset väärennökset - Huijauksia, plagiaatteja ja luovia lainauksia
Kustantaja: Gaudeamus
Julkaisuvuosi: 2018 Sivumäärä: 300 s. |
Kirjailijat ovat kautta aikojen lainailleet sanoja, kopioineet juonenkäänteitä ja varastaneet identiteettejä. On luonnollista, että teksteissä kuuluu kaikuja aiemmin luetusta, mutta mielenkiintoinen kysymys kuuluukin, kuinka paljon taiteellisen vapauden nimissä on luvallista lainata. Missä siis kulkee luovan ja luvattoman lainaamisen raja? Entä, milloin kirjailija syyllistyy plagiointiin?
Kun paljon on jo sanottu, kuinka kirjallisuudessa onnistutaan luomaan jotakin uutta ja omaperäistä. Edellä mainittuja kysymyksiä pohtivat tuoreessa tietokirjassaan Sanna Nyqvist ja Outi Oja. He vievät lukijan kiehtovalle matkalle kirjallisuushistorian hämärille kujille niin maailmalla kuin Suomessakin erikoisten esimerkkitapausten valossa. Ne osoittavat sen, että monet kuuluisat kirjailijat ovat olleet osallisina väärennös- tai plagiointikohuissa - joko syystä tai ilman syytä. Tapauskuvaukset kertovat siitä, kuinka mutkikkaita vyyhtejä erilaiset kirjalliset väärennökset usein ovat. Aina ei ole saatu varmuutta siitä, tekikö kukaan sittenkään jotakin väärin. Toinen toistaan uskomattomampien tapausten taustalla on varmasti osaltaan kirjallisen maailman valtataistelu.
Tämän kirjan lukemisen jälkeen kaunokirjallisuuden tekijöitä, tekstien aitoutta ja erilaisten kaunokirjallisten tuotosten arvoa tulee todennäköisesti katsottua jossakin mielessä hieman tarkemmalla silmällä kuin aikaisemmin. Ei avoimuuden lisääntyminen lähteiden suhteen todellakaan pahitteeksi olisi, joten kyllä ne voisi vaikkapa romaanin loppusanoissa mainita.
Kirjaa voi suositella lämpimästi kaikille aiheesta kiinnostuneille. Ja teoksen perusteellinen lähdeluettelo vie lukijan tarkemmin kiinnostavien kirjallisten väärennösten äärelle, jos mielenkiintoa riittää.