Markku Hattula & Abdirahim Hussein: Minä Husu, suomalialainen - Abdirahim Husseinin tarina

Kustantaja: Minerva
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 260 s.

Suosittuna radiopersoonana ja poliitikkona tunnetuksi tulleen Husun tarina hänen itsensä kertomana. Yksin lapsipakolaisena Somaliasta Kenian kautta Suomeen. Afrikan lämmöstä koleaan Pohjolaan kummallista kieltä puhuvien ihmisten hoteisiin. Elämän ensimmäinen lentomatka ja ensimmäinen putkayö Suomessa, sieltä vastaanottokeskukseen. Puolessa vuodessa suomen kieli hallintaan ja peruskouluun. Laivasiivoojasta konsultiksi, poikamiehestä perheenisäksi, vihaisesta nuoresta miehestä poliittiseksi vaikuttajaksi, koulukiusatusta toisten auttajaksi. Abdirahim Husseinin matka Somalian sotatantereelta Suomen kansalaiseksi on selviytymistarina vailla vertaa.

Oma arvioni: Ali ja Husu -radio-ohjelmasta tutuksi tullut Abdirahim Hussein kertoo kirjassa matkastaan 15-vuotiaasta pakolaispojasta monessa mukana olevaksi vaikuttajaksi. Kirja antaa perspektiiviä maahanmuuttajan kohtaamiin haasteisiin ja tarjoaa lukijalle paljon ajateltavaa.

"Kyllä rasistinen vihapuhe haavoittaa, ja syvältä. Se synnyttää pelon, joka joskus lamaannuttaa toimintakyvyttömäksi. Se vie yböunet ja kaiken ilon elämästä."

Ennakkoluulot murtuvat hitaasti, joten suomalaiseen yhteiskuntaan kotoutuminen ei välttämättä käy helposti, vaikka kielen hallitsisikin ja pyrkisi toimimaan yhteiskuntamme sääntöjen mukaisesti. Ulkopuolisuuteen liittyen Husu toteaakin kuvaavasti näin:

"Jos ihminen tuntee itsensä sivulliseksi maassa, jossa hän asuu, hän ei voi osallistua täysipainoisesti yhteiskunnan rakentamiseen. On hyväksyttävä itsensä, löydettävä oma polkunsa ja tehtävä tekoja, jotka auttavat ihmistä kehittymään ja rikastuttavat samalla yhteisöä hänen ympärillään."

Husu on löytänyt oman paikkansa Suomessa ja hän on ylpeästi suomalialainen, kansallisuudeltaan suomalainen ja etnisyydeltään somalialainen. Hänen tarinansa on todellinen selviytymistarina ja osoitus siitä, että vaikeudet on mahdollista voittaa. Kirja toimii mielestäni rohkaisevana vertaistukena niille, jotka etsivät paikkaansa vieraassa maassa oudon kielen ja kulttuurin keskellä.  Kantasuomalaisille se tarjoaa puolestaan mahdollisuuden ymmärtää, miltä maahanmuuttajasta - tai kuten Husu mieluummin sanoo, uussuomalaisesta - tuntuu. Tieto on paras keino antaa kyytiä ennakkoluuloille ja stereotyyppiselle ajattelulle. Husun elämäntarinan lukeminen edistää hyvin edellä mainittuja pyrkimyksiä.