Minna Martin: Saa jännittää - Jännittäminen voimavarana

Kustantaja: Kirjapaja
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 215 s.

Opi suhtautumaan jännittämiseen hyväksyvästi

Kuinka esitellä kuulijoille uutta projektia, kun sydän laukkaa kurkussa ja sanat unohtuvat? Miten selvitä vieraiden ihmisten tapaamisesta, kun kädet hikoavat ja ääni tuntuu pettävän?

Minna Martin avaa teoksessaan sosiaalisiin tilanteisiin ja esillä olemiseen liittyvän jännittämisen syitä ja seurauksia. Hän tarjoaa keinoja, joilla jännittämisen kokemus lievittyy ja ajattelumalleja, joiden avulla jännitys kääntyy kuormitustekijästä voimavaraksi. Omaan ja toisten jännittämiseen voi ja kannattaa oppia suhtautumaan armollisemmin. 

Jännittäminen on osa elämää, ja se koskettaa tavalla tai toisella kaikkia. Jännittäminen helpottuu, kun siihen suhtaudutaan myös yhteisön tasolla ymmärtävästi.

Kirjassa on mukana paljon käytännönläheisiä harjoituksia.

Oma arvioni: Tämän käytännönläheisen tietokirjan keskeisin viesti on mielestäni ehdottomasti se, että jännittämisessä ei ole mitään hävettävää. Se on osa ihmisten inhimillisyyttä. On totta, että pieni jännitys auttaa pysymään skarppina ja saattaa parantaa esimerkiksi tenttisuoritusta. Lamaannuttavan voimakas jännittäminen puolestaan saa ihmisen pahimmillaan täysin lukkoon. Aikoinaan inhosin esitelmien pitämistä koulussa, mutta nyt voin luennoida suurellekin yleisölle. Joskus jännitys yrittää edelleen napata minusta yliotteen, mutta useimmiten se ei siinä enää kuitenkaan onnistu - onneksi.

Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille jännittäjille ja niille, jotka vähättelevät jännittämistä. Jännittäminen on asia, joka vaatii ennen kaikkea ymmärtämistä  - eihän tässä nyt ole mitään jännittämistä -toteamus ei jännittäjää oikeasti auta. Kaikkien ei myöskään tarvitse oppia "rakastamaan" ihmisten edessä esiintymistä.