Nele Neuhaus: Lumikin on kuoltava

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2016
Saksankielinen alkuteos: Schneewittchen muss sterben (2010)
Suomentanut: Veera Kaski
Sivumäärä: 558 s. 

Punainen kuin veri. Musta kuin eebenpuu...

Nainen putoaa kävelysillalta liikenteen sekaan, ja huhutaan että hänet tyrkättiin. Oudon tapauksen tutkinta vie Pia Kirchhoffin ja Oliver von Bodensteinin pieneen saksalaiskylään, jota painaa kammottavan rikoksen varjo. Sieltä katosi vuosia sitten jäljettömiin kaksi 17-vuotiasta tyttöä, Lumikki ja Laura. Heidän murhastaan syytettiin toisen poikaystävää Tobiasta, joka nyt on palannut kylään vapauduttuaan vankilasta. Sillalta pudonnut nainen on juuri Tobiaksen äiti. Onko pojalla osuutta tähänkin?

Tobias on kaikkea muuta kuin tervetullut palatessaan, ja omatoimiset lynkkausjoukot hiovat veitsiään. Mutta kun jälleen katoaa nuori tyttö, kylään hiipii kauhu. Historia näyttää toistavan itseään. Yksimielisiä paikalliset ovat vain siitä, että poliisille ei puhuta. Pääsevätkö Pia ja Oliver läpi vaikenemisen muurin ennen kuin aika loppuu kesken?

Oma arvioni: Lumikin on kuoltava tarjoaa hieman erilaista ja myös vähäveristä jännitystä. Syyllisen etsiminen on kaikkea muuta kuin helppoa suljetussa yhteisössä. Jollakin on toki tietoa, mutta toisilla on rahaa - ja osalla ihmisistä ei ole muuta kuin pelko. Tunnelma tihenee loppua kohden, ja lukija saa myös yllättyä. Kaikessa runsaudessaan kokonaisuus pysyy kirjailijan hallinnassa varsin hyvin.

Ainoa asia, joka tässä kirjassa ärsyttää, on oikeastaan se, että sarjan suomentaminen on aloitettu vasta sen neljännestä osasta. Kirjan henkilöihin olisi kaikesta huolimatta mukavampaa tutustua niin sanotusti alusta alkaen. No, tämä kirja on joka tapauksessa ollut kansainvälinen menestys, joten jatkoa on luvassa ja tulen lukemaan Neuhausia varmasti myöhemminkin.