Paavo Nurmi (toim.): Kaj Kunnas - Kohtaaminen

Kustantaja: Mistake Media
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 187 s.

Toimittaja Kaj Kunnaksen kirja Kohtaaminen on sarja syvällisiä keskusteluja hänelle merkityksellisten ihmisten kanssa. Kunnas kohtaa harvinaisen intiimissä haastatteluteoksessa muun muassa presidentti Tarja Halosen, prima ballerina Minna Tervamäen ja edesmenneen hiihtokuningas Mika Myllylän tyttären Olivian. 

Hän käy läpi myös rock-tähti Michael Monroen, legendaarisen uutisankkurin, Arvi Lindin ja hiihdon arvokisavoittajan, Iivo Niskasen onnen ja menetyksen hetkiä. Kunnakselle itselleen kahdenväliset keskustelut antoivat toivoa, luottamusta satavuotiaan Suomen tulevaisuuteen ja uskoa hänen omiin voimavaroihinsa. 

Oma arvioni. Kohtaaminen on lämminhenkinen, lukijaa lähelle tuleva keskustelukirja. Keskusteluissa elämä iloineen ja suruineen on vahvasti läsnä. Tekstejä lukiessa voi kuulla mainiosti keskustelijoiden äänet. Syvälliset ja koskettavat jutustelut antavat lukijalle myös paljon ajateltavaa. Elämässä kaikki ei todellakaan ole aina helppoa tai edes oikeudenmukaista. Rohkeutta ja avoimuutta siis tarvitaan, jotta uskallamme kohdata myös eteen tulevat vastoinkäymiset. Tähän liittyen prima ballerina Minna Tervamäki toteaakin seuraavasti: 
"Jos emme uskalla luopua tutusta ja turvallisesta, emme saa välttämättä tietää, mitä ovia meiltä jää avaamatta ja mahdollisuuksia käyttämättä. Päämäärämme saattaa olla toinen kuin olimme alun perin suunnitelleet, mutta prosessi opettaa aina. Se on yhtä tärkeä kuin lopputulos, jonka edessä olemme alun alkaen panneet itsemme alttiiksi ja ottaneet riskejä." 


Riskien ottaminen ja vaikeuksista selviytyminen kysyvät meiltä hyvää itsetuntoa ja luottamusta omiin kykyihimme. Hyvän itsetunnon juuret ovat varhaislapsuudessa ja kasvatuksessa, kuten presidentti Tarja Halonen keskustelussaan Kaj Kunnaksen kanssa pohtii:
"Lasten terveen itsetunnon kasvattaminen pienestä asti on erittäin tärkeää. Lapsen täytyy oppia antamaan arvo itselleen ja muille. Minusta on tärkeää, että lapsen elämää ei pykälä pykälältä säädellä, vaan elämä rakennetaan niin, että terveellä itsetunnolla ja hyvällä sydämellä selviää."

Näihin sanoihin on helppo yhtyä. Kaj Kunnas - Kohtaaminen -kirjasta löytyy monia muitakin hienoja ja voimaannuttavia ajatuksia. Kirjassa on myös puhuttelevia mustavalkoisia valokuvia keskustelijoista. Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille niille, jotka ovat aidosti kiinnostuneita erilaisista ihmisistä ja heidän kokemuksistaan.