Päivi Storgård: Olet valaissut minun tietäni - Presidenttien puolisot

Kustantaja: Kustantamo S&S
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 200 s.

"Minun jouluni on tullut. Minä kiitän kohtaloa siitä päivästä, jolloin minä ensi kertaa huomasin Sinun silmiesi auringonpaisteen ja löysin tien Sinun ihanan sielusi aarrekammioihin. Siitä alkaen olet Sinä valaissut minun tietäni."


Näin kirjoitti Risto Ryti puolisolleen Gerdalle kirjeessä vuonna 1915. Kaunis rakkaudentunnustus kertoo luotettavan puolison suuresta merkityksestä. Tasavallan presidenttien vahvat ja humaanit puolisot ovat saaneet kokea avioliitoissaan itsenäisen Suomen vaiheet maan synnystä tämän päivän muuttuvaan maailmaan. Jokainen heistä on jättänyt oman jälkensä historiaan. Joku on katsonut kuolemaa silmästä silmään puolisonsa rinnalla, moni tehnyt uraa uurtavaa työtä lastensuojelun, naisten, mielenterveyden ja kulttuurin hyväksi.

Olet valaissut minun tietäni kertoo näiden naisten - ja yhden miehen - elämästä kirjallisten muotokuvien kautta. Niistä tunteista, tapahtumista ja teoista, joita poliittinen ja virallinen historiankirjoitus ei juuri valaise, mutta joilla on ollut ja on edelleen suuri merkitys koko kansakunnalle. 

Oma arvioni: Jos haluat tietää, miksi Ester Ståhlberg vieritti kyyneleitä päiväkirjansa sivuille, miten Gerda Ryti ja Turun tuomiokirkon kellot liittyvät toisiinsa, kuinka suuri oli Sylvi Kekkosen valta tai mikä Pentti Arajärveä valtiovierailuilla nauratti, kannattaa lukea Päivi Storgårdin kirjoittama Suomen presidenttien puolisoiden elämästä kertova elämänmakuinen ja viehättävä kirja.

Maailma on totisesti muuttunut melkoisesti sadassa vuodessa, mutta presidenttiemme puolisoita yhdistävänä piirteenä näyttäytyy määrätietoisuus ja sinnikkyys - ajasta ja yhteiskunnan tilasta riippumatta. Kirjaa lukiessa ei malta olla miettimättä, kuinka erilainen Suomen taival saattaisi ollakaan ilman vahvoja ja puolisoitaan tukevia naisia. 

Kirjaa voi suositella lämpimästi kaikille historiastamme kiinnostuneille. Nämä pienoiselämäkerralliset tekstit ovat periaatteessa varsin kevyttä luettavaa, vaikka ne kätkevät sisälleen myös rankkoja kokemuksia ja syvällisiä pohdintoja.