Tuula Korolainen & Riitta Tulusto (toim.): Leijona se venytteli - 100 vuotta suomalaista lastenrunoutta

Kustantaja: Lasten keskus
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 212 s.

"Leijona se lauleskeli
aamulla aikaisin.
Se satumaailmassa eli
ja kaiken kuvitteli
todeksi tietenkin."

Näin runoilee Pia Perkiö Leijona se venytteli -runossaan, joka on tämän oivaltavan satavuotisen lastenrunoseikkailun nimikkoruno.  Kokoelma sisältää lapsille kirjoitettuja riimejä itsenäisyytemme alkuvuosilta tähän päivään. Runoissa puhutaan perheestä, leikeistä, ammateista, oppimisesta ja  matkustamisesta. Osansa saavat tietysti myös suomalaisuus ja ihanan luontomme neljä vuodenaikaa. Kiinnostavalla aikamatkalla Suomi vaurastuu, kaupungistuu, teknistyy ja kansainvälistyy. Samalla lapsuuskin luonnollisesti muuttaa muotoaan.  

Moniäänisessä kokoelmassa ovat mukana maamme lastenrunouden huippunimet Immi Hellenistä ja Lauri Pohjanpäästä Kirsi Kunnakseen ja Jukka Itkoseen, eikä suomenruotsalaisia lyyrikoitakaan ole unohdettu. Runoja on  kaikkiaan yli 50 tekijältä, niin esikoisrunoilijoilta kuin jo unohtuneilta uranuurtajiltakin.

Maija Hurmeen hauskat ja puhuttelevat kuvat avaavat runoihin uusia tasoja ja houkuttelevat lapsia kiehtovalle löytöretkelle historiaan. Ja kyllä se Leijonakin jossain luuraa...

"Taikakirjaa selailen,
kohta osaan, tiedän sen,
kirjaintaiat kiinni saan.
Kohta opin lukemaan!"

Näin kirjoittaa Hannele Huovi Kohta osaan -runossaan vuodelta 1997, joka johdattelee lasta askel kerrallaan kirjojen ihmeelliseen maailmaan. Leijona se venytteli on oiva kirja, jolla voi houkutella lapsia myös omien riimien tekoon. Jokainen heistä voi kantaa oman kortensa runojen korkeaan kekoon.