Niina Junttila: Kaiken keskellä yksin - Aikuisten yksinäisyydestä

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 224 s.

Miltä tuntuu, kun kukaan ei näe, kuule tai kosketa?

Sosiaalinen olemassaolomme perustuu nähdyksi ja kuulluksi tulemiselle. Siksi ostrakismi eli ulkopuoliseksi sulkeminen on väkivallan muotona yksi satuttavammista. Sen kohteeksi voi joutua kuka tahansa, eikä sen käyttäjää ole teon huomaamattomuuden johdosta helppoa tuomita. 

Siinä missä myötätunto ja yhteenkuuluvuuden tunne saavat ihmisen auttamaan, ulkopuolisuuden kokemus saa hänet sotajalalle, puolustautumaan tai piiloutumaan. Omasta olemassaolostaan voi taistella olemalla ystävällinen ja mukava, mutta ellei se riitä, on joko luovutettava tai löydettävä tehokkaampia toimintamalleja.

Kirja on vuoropuhelu tieteellisiin tutkimuksiin perustuvien tulosten ja tuhansien suomalaisten omin sanoin kuvaaman todellisuuden välillä. Keskiössä ovat yksinäisyys ja kokemus ulkopuolisuudesta, myötätunto ja halu auttaa, mutta samalla myös satutetuksi tulemisen pelko ja taistelu oman olemassaolon oikeuttamiseksi. 

Oma arvioni: Tiedän kokemuksesta, miltä yksinäisyys tuntuu. Vaikka viihdyn mainiosti myös yksin, ulkopuolelle sulkeminen sattuu - aina. Siitä huolimatta en ole koskaan kokenut niin suurta surua, epätoivoa saati merkityksettömyyttä kuin monet yksinäisyyttä kokeneet tässä koskettavassa uutuuskirjassa kuvaavat.  

"Olla olemassa, eikä kukaan tiedä. Siltä se tuntuu. Olemassaolo kyseenalaistuu. Tuntuu, ettei minulla ole paikkaa eikä sijaa, tehtävää eikä merkitystä tässä yhteisössä, maailmassa, elämässä."

Junttilan edellinen kirja Kavereita nolla - Lasten ja nuorten yksinäisyys vuodelta 2015 oli sekin pysähdyttävää luettavaa, mutta mikäli mahdollista, Kaiken keskellä yksin on sitäkin surullisempi kirja. Kirja, joka saa miettimään ihmisen julmuutta ja elämän epäoikeudenmukaisuutta. Samalla kirja sytyttää kuitenkin myös toivon kipinän, yksinäisyydestä on mahdollista päästä eroon, vaikka se ei toki helppoa olekaan.

Suosittelen tätä tärkeästä aiheesta kirjoitettua kirjaa lämpimästi kaikille ihmisyydestä kiinnostuneille. Jokainen meistä voi omalla toiminnallaan vaikuttaa siihen, ettei kenenkään tarvitsisi kokea olevansa täysin näkymätön. Koska viimeksi olet vaikkapa tervehtinyt tuntematonta henkilöä tai kysynyt naapuriltasi, mitä hänelle kuuluu - ja vielä aidosti kuunnellut, mitä hän sinulle vastaa?