Ossi Nyman: Röyhkeys

Kustantaja: Teos
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 189 s.

Romaanin kertoja vaeltaa Turussa odottamassa Bruce Springsteenin konserttia, Tampereella työvoimakoulutuksessa ja Helsingissä kirjoittajakoulussa. Hän pitää kanapitsasta, tyttöystävästään, ja suosikkiartistinsa konsertista hän suorastaan ilahtuu. Työtä hän ei halua tehdä, syystä tai syistä joita ei suoraan kerrota, ja jotka eivät välttämättä meille kuulu.

Ossi Nymanin esikoisromaani Röyhkeys onkin kirja työstä. Sen kerronnan taiturillinen tasaisuus paljastaa vaivihkaa kahmaloittain maailmasta, jossa työn tekeminen on ihmisarvon mitta. Nymanin lempeässä autofiktiopelissä fiktion maailma - ja ehkä maailman fiktiivisyys - tuodaan mukaan itse eletyn rinnalle. Tämä romaani on vaellusta, jolla ei ehkä aina ole suuntaa, mutta merkitystä, tunnetta ja arvoa sillä on.

Oma arvioni: Röyhkeys on vahva esikoisromaani. Se on eheä kokonaisuus, jonka osat toimivat mielestäni varsin hyvin myös erikseen. Teksti on sujuvaa ja hiotun oloista. Tarinassa on omaperäisyyttä. Alussa päähenkilö etsii paikkaansa elämässä ja yhteiskunnassa, joka arvottaa kansalaisiaan työelämäaseman perusteella. Sen jälkeen mies turhautuu uravalmennuksessa. Lopussa kuitenkin toiveikkuus valtaa yhä enemmän tilaa. 

Jos etsit vaivatonta ja nopealukuista kirjaa, Röyhkeys on oiva valinta. Suosittelen.