Sofia Lundberg: Punainen osoitekirja

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2018
Ruotsinkielinen alkuteos: Den röda andressboken (2017)
Suomentanut: Tuula Kojo
Sivumäärä: 317 s.

Rakkaus, pieni sana joka pitää sisällään kaiken. Sillä lopulta vain rakkaus ratkaisee. Rakastitko sinä tarpeeksi?

Doris Alm on elänyt uskomattoman rikkaan elämän. Hän lähti maailmalle 13-vuotiaana ja sille tielle jäi, ensin Tukholmaan, sitten Pariisiin ja New Yorkiin. Halki vuosien Doris on säilyttänyt isänsä antaman osoitekirjan, johon hän on merkinnyt kaikki tärkeät henkilöt. Nyt Doris on 96-vuotias, hauras ja lähes liikuntakyvytön. Hän alkaa kirjoittaa kokemuksistaan sisarentyttärentyttärelleen Jennylle kuluneen osoitekirjan opastamana. 

Oma arvioni: Oi, kuinka ihana kirja. Enpä yhtään ihmettele, että tämä koskettava tarina on ihastuttanut lukijoita ympäri maailmaa. Romaani on täynnä elämää - iloa, toiveita ja odotuksia, mutta myös surua, pettymyksiä ja katkeruuttakin. Mielestäni Punainen osoitekirja on kertomus ennen kaikkea rakkauden voimasta ja muistojen tarpeellisuudesta. Vaikka kyseessä on kaunokirja, se kannustaa lukijaa kirjaamaan ylös asioita omasta elämästään. Jokaisella meistä kun oma ainutkertainen tarinamme kerrottavana. Jokaisen tarina on siihen riittävän suuri ja ihmeellinen. Toki olisi suotavaa, että jokainen saisi kokea tulevansa aidosti kuulluksi jo eläessään. 

Tämän hienon kirjan matkassa lukija pääsee mukaan uskomattomiin seikkailuihin. Kirja on kirjoitettu niin taitavasti, että välillä tuntuu todella siltä, kuin olisi itse mukana jännittävissä tapahtumissa. Ennen kaikkea kirja sai ainakin minut kuitenkin miettimään iäkkään ihmisen yksinäisyyttä. On todella surullista, kun tärkeät ihmiset toinen toisensa jälkeen katoavat elämästä, mutta onneksi eivät sentään sydämestä. Ja on hienoa, että on olemassa Skype. Jos sinua kiinnostaa tietää miksi, lue Sofia Lundbergin Punainen osoitekirja ja tutustu Doris Almiin ja hänelle tärkeisiin ihmisiin. Heidän kokemiensa ilojen ja surujen parissa tulet todennäköisesti sekä nauramaan että itkemään. Mutta sellaistahan elämä on - tunteita laidasta laitaan. 

Kommentit

  1. Uskaltauduin nyt vasta lueskelemaan muiden kirjoittamia postauksia, kun sain itse kirjan luettua. Minutkin tämä yllätti iloisesti - tai no, voiko niin sanoa, jos itkin kirjan loputtua silmät päästäni... 96-vuotias päähenkilö antoi tarinaan monta ulottuvuutta: vanhusten yksinäisyyden ja sitten tuon elämäntarinan. Ja totta muuten, että kirja tosiaan kannustaa kirjaamaan ylös asioita omasta elämästään. Toisaalta se kannustaa myös ottamaan selvää esimerkiksi omien vanhempiensa elämistä ja saa harmittelemaan sitä, että isovanhemmat ovat jo edesmenneitä. Niin paljon hienoja tarinoita jää kertomatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, olen itsekin usein harmitellut sitä, etten tullut kyselleeksi entisistä ajoista mammaltani enempää. Jokaisella sukupolvella on tosiaan hienoja tarinoita kerrottavanaan ja niiden soisi tulle kuulluiksi ja mielellään myös luetuiksi. Minäkin välttelen kirja-arvioiden lukemista ennen kuin olen itse teoksen lukenut ja oman käsitykseni siitä muodostanut. Näin en anna ennakko-odotusten vaikuttaa siihen, millaiseksi oma lukukokemukseni lopulta muodostuu, eivätkä mahdolliset juonipaljastuksetkaan enää haittaa.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi ja kommentistasi!