Ari Lahdenmäki: Osasto G1

Kustantaja: Long Play
Julkaisuvuosi: 2016
Sivumäärä: 20 s.


Turun vanhuspsykiatrian osastolla G1 potilaita on kohdeltu epäasiallisesti: heitä on uhkailtu, pahoinpidelty ja lääkitty laittomasti. Psyykkisesti sairaiden vanhusten hoito ei siis ole ollut eettistä ja ihmisarvoa kunnioittavaa - vaan varsin kaukana siitä. Tätä pöyristyttävää tositarinaa lukiessani en voinut olla miettimättä, miten tällainen toiminta on ollut mitenkään mahdollista. Miksei kukaan  puuttunut siihen aiemmin? 

Onneksi vuosia jatkuneet väärinkäytösepäilyt paljastuivat viimein sen jälkeen, kun Turun Sanomissa julkaistiin aiheesta useita juttuja. Kaksi Kupittaan sairaalan entistä työntekijää kertoi Long Playn toimittajalle siitä, kuinka heidän työpaikkansa moraali vähitellen mureni. Ja lopulta romahti kokonaan. Potilaiden kaltoinkohtelusta oli tullut tapa, joihin työntekijöiden ei suvaittu puuttua. Jos niin teki, joutui kiusatuksi ja savustetuksi työpaikalta ulos. Jutusta tulee selkeästi ilmi myös kaupungin edustajien välinpitämättömyys tätä varsin vakavaa ongelmaa kohtaan.

Jos haluat tietää, miten natsit ja juutalaiset liittyivät osasto G 1:n toimintaan, lue tämä Ari Lahdenmäen kirjoittama ajatuksia herättävä single numero 47. Vaikka juttu onkin näennäisesti nopeasti luettu, sen vaikutukset tunnetasolla tulevat todennäköisesti olemaan huomattavasti pidempikestoiset.