Elly Griffiths: Januksen kivi

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2017
Englanninkielinen alkuteos: The Janus Stone (2010)
Suomentanut: Anna Lönnroth
Sivumäärä: 335 s.

Särmikäs suosikkiarkeologi uuden mysteerin äärellä

Hurmaavan brittidekkarisarjan toisessa osassa arkeologi Ruth Galloway tempautuu mukaan harvinaisen kiperään rikostutkintaan. Norwichilaisen talon purkutyömaalta on löytynyt lapsen luita, ja vieläpä kynnyksen alle haudattuina. Luita tutkiva Ruth tietää vallan mainiosti, että muinaiset roomalaiset hautasivat uhrinsa seinien ja kynnysten alle lepyttääkseen Janusta, kaksikasvoista jumalaa. Mutta talossa on toiminut myös katolinen lastenkoti, joten kuinka vanhoja luut ovatkaan?

Ruth Gallowayn vastaparilla, komisario Harry Nelsonilla, on oma näkemyksensä syyllisestä - niin kuin monista muistakin asioista. Pakkaa sekoittaa entisestään salaisuus, jota Ruth ei haluaisi paljastaa. 

Oma arvioni: Elly Griffiths jatkaa Ruth Galloway -mysteerien sarjaa erinomaisesti, joten aloitusosan herättämät odotukset tämä toinen kirja täytti mielestäni mainiosti. Näissä jännäreissä itseäni viehättää etenkin tunnelmallisuus, joka syntyy vaikuttavista miljöökuvauksista. Kun ne yhdistyvät kiehtovaan mysteeriin, kiinnostavan monisärmäisiin henkilöhahmoihin ja kuivakkaaseen huumoriin, ei laadukkaaseen dekkariin minusta juuri muuta tarvitakaan. Suosittelen sarjaa siis lämpimästi kaikille, joita edellä mainitut ominaispiirteet miellyttävät. 

Olen todella iloinen siitä, että Ruth Galloway -jännäreiden suomennokset ovat jo saaneet jatkoa. Tänä vuonna sarjan kolmantena osana on nimittäin ilmestynyt Jyrkänteen reunalla. Arvio tästä uutuudesta on tulossa blogiin jossain vaiheessa.