Jussi Lehtomäki: Kerrostalosusi

Kustantaja: Myllylahti
Julkaisuvuosi: 2016
Sivumäärä: 285 s.

Kerrostalosusi on psykologinen trilleri äidistä, jonka lapsi katoaa. Elokuvaohjaajana toimivan esikoiskirjailijan vahvan visuaalinen, monitasoinen kerronta leikittelee maagisen realismin piirteillä. Terävä jännite pureutuu syvälle lukijan mieleen ja sydämeen. 

Uuden kodin piti olla perheelle uusi alku, kunnes yhtenä aamuna esikoistytärtä ei löydy hänen huoneestaan. Kun 6-vuotiaan Idan etsinnät jatkuvat tuloksettomina, epäilyksen alaiseksi päätyy jokainen vuorollaan. Vernan ja Aaron tuska riuhtoo pitkin syksyisiä polkuja ja kyräileviä ihmisiä. Ja korkealla ikkunansa takana katsovat kaikkitietävät silmät. 

Oma arvioni: Jussi Lehtomäen (s. 1981) kirjoittamassa trillerissä sadut ovat vahvasti läsnä, sillä tarinassa on niin noitia, susia, peikkoja kuin prinsessojakin. Pelko ja kaatuneet unelmat ovat keskeisiä aineksia, joista punotaan jatkuvasti tihenevää jännitystä. Tämä trilleri ei päästä lukijaansa helpolla, joten kovin väsyneenä ei tätä järkyttävää perhedraamaa ainakaan kannata lukea. Eipä silti, ei kaikki ole välttämättä selvää, vaikka tätä kirjaa lukisi pirteänä kuin peipponen. Niinpä tämä kirja jättikin  minulle lopulta hieman hämmentyneen olon. 

Mutta kaiken kaikkiaan Kerrostalosusi on omintakeista ja monitasoista jännitystä vahvalla visuaalisella otteella tarjoava yllätyksellinen esikoisromaani. Jos tällainen kirjallisuus kiinnostaa, kannattaa Kerrostalosusi ehdottomasti lukea. Varoituksena sanottakoon kuitenkin, että pienten lasten vanhemmille tämä kirja saattaa olla liian ahdistavaa luettavaa.