Kirjaesittely: Kaisa ja Christoffer Lekan Imperfect

Imperfect on kaukana perinteisestä kirjasta, mutta samalla se on kuitenkin myös varsin perinteinen. Kirja on yhdistelmä postikorttitaidetta ja sarjakuvaa. Kokonaisuus, jonka jokainen yksityiskohta vaikuttaa tarkkaan harkitulta. Kysymyksessä on erilainen matkapäiväkirja, joka tarjoaa tunnelmia ja tuokiokuvia Auntie Kaisan ja Uncle Toffen kesällä 2016 toteutuneesta pyöräilymatkasta New Yorkista San Franciscoon. Suomeen lähettämissään postikorteissa matkalaiset kertovat ylä- ja alamäistä sekä myötä- ja vastatuulista, joita reissullaan kohtasivat. Helppoa ei matkanteko aina ollut, mutta eipä sitä ole elämäkään. Kirja onkin mielestäni lukijalle erinomainen muistutus elämän arvaamattomuudesta ja ihmisen epätäydellisyydestä. Postikorttien piirrokset puhuvat vahvasti myös yhteisöllisyyden puolesta, sillä yksin ei meistä pärjää kukaan, vaikka yksinoloa välillä kaipaisimmekin. Apua kannattaa pyytää silloin, kun sitä tarvitsee. Mutta kaikkia saamiaan neuvoja ei välttämättä kannata noudattaa. 

Kenties kirjan tärkein "opetus" on se, että paikalleen ei ole hyvä jäädä - ainakaan kovin pitkäksi aikaa, mutta välillä on myös syytä pysähtyä, hengähtää hetki. Näin voimme nähdä tämän hetken kauneuden ja ymmärtää sen ainutkertaisuuden. Emme koskaan tiedä, mikä meitä juuri nurkan takana, huomenna tai ensi vuonna odottaa, mutta kaikki selviää kuitenkin aikanaan. Elämä on suuri seikkailu iloineen ja suruineen, pelkoineen ja toiveineen. Kun luotamme mahdollisuuksiimme, uskallamme unelmoida ja toteuttaa haaveitamme. Tällöin matkamme on varmasti ikimuistoinen. 

Tämä kaikessa epätäydellisyydessään täydellinen taiteellisen työn tulos on voittanut vuoden 2018 Sarjakuva-Finlandian ja se on valittu myös vuoden 2017 kauneimmaksi kirjaksi. Jos kaipaat omaperäistä ja poikkeuksellista katseltavaa ja luettavaa, tartu veitseen ja lue Imperfect. Lukumatka saattaa tosin osoittautua hieman vaivalloiseksi, mutta ehdottomasti kuitenkin kaiken "askartelun" arvoiseksi. Kirja ikään kuin pakottaa lukijansa etenemään kiireettömästi. Kun avaat laatikon, ymmärrät kyllä mitä tarkoitan. Have a pleasant journey. 

Teos: Imperfect - Travel diary in the form of postcards
Kustantaja: Absolute Truth Press
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 288 s.

P.S. Kuva ei ole kirjan kansikuva, vaan yhden postikortin kuvitus. Valitsin kyseisen kuvan, koska se kertoo mielestäni hyvin siitä, mistä tässä kirjassa on kysymys.