Sebastian Lindell: Kun varjot pitenevät

Kustantaja: Myllylahti
Julkaisuvuosi: 2014
Sivumäärä: 337 s.

Joulupukin Pajakylän kesä 2001 lähenee loppuaan Napa-päivillä. Kansainvälistä turistivirtaa värittää samaan aikaan pidettävän matkailuseminaarin kirjava osallistujajoukko. Kun yksi pääpuhujista löydetään kuolleena, on rikoskomisario Markus Edelmannin johtama KRP:n väkivaltarikosten tutkintaryhmä ymmällään. Kuka halusi hengiltä yrittäjän, joka oli johtanut vuosia yhtä Pajakylän menestyksekkäimmistä kauppaliikkeistä? 

Tutkimuksissaan Markus Edelmann ja Sonja Friberg törmäävät toistuvasti yllättäviin vaikeuksiin. Tummat pilvet näyttävät asettuneen Suomen suosituimpiin kuuluvan matkailukohteen päälle pysyvästi ja poliisijohdon painostuksessa Edelmann joutuu laajentamaan tutkinnan Suomen rajojen ulkopuolelle. 

Kansakunnan lähihistorian penkominen pohjan perukoilla alkaa lopulta nostaa esiin yllättäviä salaisuuksia, joista on ollut tapana vaieta. Kylmät kädet kurkottavat vuosien takaa peittelemään vanhoja syntejä. Komisario Edelmannin murharyhmä onnistuu pitämään lukijan piinaavassa jännityksessä aivan kirjan viimeisille sivuille saakka.

Kun varjot pitenevät on kolmas romaani, jossa KRP:n Rovaniemen yksikön rikoskomisario Markus Edelmann, saksalaisen sotilaan poika, ja suomenruotsalainen rikosylikonstaapeli Sonja Friman ratkovat lappilaisia rikoksia. Sarjan aiemmat teokset ovat Kun pimeys peittää valkeat yöt (2012) sekä Kun kesä ei tullutkaan (2013).

Oma arvioni: Olen lukenut kaikki edellä mainitut sarjan teokset, joten lisäsin takakansitekstiin linkit postauksiini aiemmista osista. Pidän Lindellin dekkareissa erityisesti huolellisesti rakennetusta ajankuvasta ja lappilaisesta tunnelmasta. Pidän myös poliisikaksikosta, josta en toki vieläkään tiedä kovin paljon. Jännittävät juonikuviot veivät minut jälleen kerran mennessään. Lindellin teoksia voi suositella laadukkaan kotimaisen jännityksen ystäville.