Turo Kuningas: Välityö

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 416 s.

Työ on nykyihmisen jumala. Ken uskoo työhön, pelastuu. Ken tekee työtä, pelastuu. Hallitusten tehtävä on muistuttaa ihmisiä toimeentulon menettämisen mahdollisuudesta, riiputtaa miekkaa pään päällä. Kilpenä on yhteiskuntasopimus. Työ on jumala, ja työpaikka on taivaspaikka. 

Oma arvioni: Valitsin tämän kirjan luettavaksi yllä olevan takakansitekstin perusteella, joka vaikutti kiinnostavalta. Turo Kuninkaan esikoisromaani Välityö paljastui kaleidoskooppimaiseksi tarinaksi ennen kaikkea työstä, mutta osansa saavat myös terrorismi, fasismi, rakkaus ja tennis - vain joitakin teemoja mainitakseni. Välityö kuvaa häikäilemättömästi totalitaristisen valtion nousua ja tuhoa sekä yksilöiden uhoa yhteiskunnan keikkuvilla rattailla tasapainoillessaan. 

Romaani on varsin moniääninen ja -ilmeinen. Erilaisista näkökulmista ei siis ole pulaa. Kirjan sivuilla vilisevät voimasanat ovat sekä ymmärrettäviä että ärsyttäviä. Lukukokemuksena Välityö oli minulle ennen kaikkea hämmentävä. Tätä kirjaa lukiessa mietin usein, että vähemmän voisi todellakin olla enemmän. No, kaikesta huolimatta tämä monista aineksista kasattu paketti pysyy kuitenkin koossa suhteellisen hyvin.
Jos olet kiinnostunut työelämästä ja tenniksestä, saatat hyvinkin pitää tästä kirjasta. Voin suositella romaania sellaisille lukijoille, jotka eivät hengästy helposti...