A. J. Finn: Nainen ikkunassa

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2018
Englanninkielinen alkuteos: The Woman in the Window
Suomentanut: Jaakko Kankaanpää
Sivumäärä: 461 s.

Piinaavaa jännitystä huokuva mestarillinen trilleri naisesta, joka näki jotain mitä hänen ei olisi pitänyt. Avoimia paikkoja kammoava Anna ei pysty poistumaan kodistaan New Yorkin Harlemissa, minkä vuoksi hän viettää päivänsä neljän seinän sisällä vakoillen naapuriensa elämää. Kun taloon muuttaa salaperäinen Russellien perhe, alkaa Anna seurata heitä lähes pakkomielteisesti. Eräänä iltana Anna näkee ikkunasta, kun joku puukottaa perheen äidin Janen. Anna on tapahtumien ainoa silminnäkijä, ja asiat alkavat saada merkillisiä käänteitä. Pian Anna ei enää tiedä, mikä on totta ja mikä kuviteltua. 

Oma arvioni: Huh, olipa koukuttavaa. Kirjaa oli suorastaan pakko lukea ahmien eteenpäin, jotta saisi selville, mitä oikein oli tapahtunut. Hetken, kun luuli tietävänsä, seuraavassa hetkessä huomasi jälleen erehtyneensä. Ja jännitys säilyi viimeisille sivuille asti. 

Nainen ikkunassa on vakuuttava film noir -henkinen esikoisdekkari. Teoksen sivuilla on kiinnostavasti lukuisia viittauksia vanhoihin elokuviin. Kerronta on niin visuaalista, ettei minulla ole vaikeuksia kuvitella tarinan toimivan mainiosti myös elokuvana. Kirjaa lukiessa ei voi olla miettimättä, mitä kaikkea talojen seinät sisälleen kätkevätkään. Se saa pohtimaan sitäkin, kummat ovatkaan loppujen lopuksi pelottavampia; avoimet vai suljetut paikat. 

Tätä laadukasta psykologista trilleriä voin suositella kaikille kyseisen genren ystäville. En kuitenkaan kehota tarttumaan tähän kirjaan juuri ennen nukkumaan menoa, sillä saattaa hyvinkin olla, että yöunet jäävät syystä tai toisesta lyhyiksi...