Emelie Schepp: Ikuisesti merkitty

Kustantaja: HarperCollins
Julkaisuvuosi: 2017
Ruotsinkielinen alkuteos: Märkta för livet (2014)
Suomentanut: Hanna Arvonen
Sivumäärä: 382 s.


Kun maahanmuuttoviraston johtaja löydetään kuoliaaksi ammuttuna olohuoneestaan, epäiltyjen joukossa on myös hänen vaimonsa. Kukaan ei kuitenkaan osaa odottaa lapsen kädenjälkien löytymistä talosta, jossa ei asu lapsia. 

Syyttäjä Jana Berzelius ottaa tutkinnan vastuulleen. Kuuluisan syyttäjän tytär on nuori ja älykäs mutta myös kylmä, eivätkä häntä hetkauta hysteerinen leski tai uhrin kätköistä löytyvät uhkauskirjeet. Jana on teräksisen kova, varautunut, sulkeutunut. Kunnes löytyy uusi uhri.

Muutamaa päivää myöhemmin läheiseltä rannalta löytyy nuoren pojan ruumis ja hänen luotaan ase, jolla sekä hänet että aiempi uhri tapettiin. Jana ajautuu aina vain syvemmälle juttuun, sillä ruumiinavauksessa hän huomaa pojan pienessä, arpisessa heroiinin runtelemassa ruumiissa jotain oudon tuttua. Pojan ihoon on kaiverrettu kirjaimet, jotka laukaisevat Janan mielessä muiston hänen omasta synkästä, pelon täyttämästä menneisyydestään. Hänen yhteytensä poikaan on viilletty ihoon niin harkitun pahantahtoisesti, että se osuu suoraan hänen sisimpäänsä. 

Omaa salattua menneisyyttä suojellakseen Janan on pakko löytää murhaepäilty ennen poliisia. 

Kansainvälinen menestyskirjailija Emelie Schepp esittelee meille arvoituksellisen ja unohtumattoman Jana Berzeliuksen tässä jännittävän ja jäätävän kirjasarjan ensimmäisessä osassa.

Oma arvioni: Kesäloma tuli aloitettua Jana Berzeliuksen ja kumppaneiden seurassa. Ikuisesti merkitty on tapahtumarikas ja jännittävä dekkarisarjan avaus Alun tavanomaisuuden jälkeen lukija tempautui mukaan yllättäviin ja osin epärealistisiin juonenkäänteisiin. Vaikka tämä avausosa ei yllä suurimpien dekkarisuosikkieni joukkoon, sen verran kiinnostava hahmo sinnikkääksi selviytyjäksi osoittautunut syyttäjä Jana Berzelius on, että hän seikkailujaan rikosten parissa tulen seuraamaan mielelläni jatkossakin.

Tätä kirjaa voin suositella laadukkaan pohjoismaisen jännityskirjallisuuden ystäville. Ainoana isona miinuksena mainittakoon kirjan tavanomaista pienempi fontti, jota oli välillä  etenkin kursivoituna jopa hieman hankala lukea. Mieluummin enemmän luettavia sivuja kuin "pihistelyä" tekstin koossa, kiitos.