Grazyna Zeranska-Gebert & Teuvo Lampinen: Parlando – Musiikkisanakirja

Kustantaja: Gaudeamus
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 320 s.

Jokainen taidemusiikkiin tai musiikin teoriaan hiukankin perehtyvä kohtaa valtaisan määrän erilaisia vieraskielisiä termejä. Suuri osa niistä on tuttuja, mutta mitä lopulta tarkoittivatkaan presto, piano ja pizzicato ja mitä eroa on allegrolla, andantella ja adagiolla? 

Parlando kokoaa yhteen kaikki tärkeimmät musiikkiin liittyvät sanat. Se kattaa musiikin lajit klassisesta jazziin ja rockiiin sekä eri kulttuurialueet ja aikakaudet. Teoksessa kuvataan soittimia, tansseja ja musiikin tyylikausia eikä unohdeta myöskään sävellyksiin liittyvää runoutta ja tarustoa.

Hakusanat on tiivistetty mahdollisimman ytimekkääseen muotoon. Tuloksena on kompakti hakuteos ja helppotajuinen oppikirja jokapäiväiseen käyttöön musiikin kuuntelijoille ja opiskelijoille sekä esittäville taiteilijoille lapsista aikuisiin ja harrastajista ammattimuusikoihin. 

Kirjassa on liitteenä suomennoksia muun muassa Antonio Vivaldin, Francesco Petrarcan ja Aloysius Bertrandin runoista sekä Claude Debussyn runsaista esitysohjeista.

Oma arvioni: Parlando on erinomainen hakuteos kaikille musiikin ystäville. Sitä lukiessa tulin matkanneeksi oman soittoharrastukseni alkumetreille lähes neljän vuosikymmenen taakse, jolloin lukuisat vieraskieliset musiikkitermit tulivat vähitellen tutuiksi nuotteja lukiessa ja musiikin teoriaa opiskellessa. Vaikka nuotinlukutaito on edelleen hallussa, osa termeistä on valitettavasti jo unohtunut. Niinpä tämä monipuolinen, informatiivinen ja selkeä päivitetty musiikkisanakirja toimi mainiona muistin virkistäjänä. Ja erilaisia musiikkityylejä esitellessään myös tiedon lisääjänä.