Kirjaesittely: Tästä saa puhua! - Seksuaalista väkivaltaa Suomessa
Kustantaja: Kustantamo S&S
Julkaisuvuosi: 2018 Sivumäärä: 150 s. |
Maaret Launis työryhmineen on kirjoittanut kirjan, jonka juuret ovat kansainvälisessä #metoo -liikkeessä ja suomalaisen #Memyös -kampanjan tarinoiden pohjalta teos syntyi. Kysymyksessä on tärkeä puheenvuoro ja keskustelunavaus seksuaalista väkivaltaa vastaan. Tämä tuore tietokirja esittelee tämän valitettavan yleisen ja moninaisen ilmiön erilaisia muotoja seksuaalisesta häirinnästä, seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja raiskaukseen. Kirjassa aihepiirejä käsitellään eri näkökulmista helposti lähestyttävällä tavalla niin asiantuntijoiden, viranomaisten kuin seksuaalista väkivaltaa kokeneiden henkilöiden haastattelujen kautta.
Tänä päivänä yhä useammat naiset ja muunsukupuoliset uskaltavat kertoa vaikeista kokemuksistaan. Kirjan keskeisenä sanomana onkin, ettei uhrin tarvitse koskaan tuntea häpeää kokemastaan seksuaalisesta väkivallasta. Kokemustarinat ovat koskettavaa - jopa ahdistavaa luettavaa, mutta toisaalta ne antavat myös toivoa siitä, että toipuminen on mahdollista ja apua on saatavilla, kunhan asioista uskaltaa puhua. Kirjassa pohditaan myös sitä, kuinka laaja-alaisia ja kauaskantoisia seurauksia seksuaalisen väkivallan kokemuksilla on ollut ihmisten elämässä.
Tästä saa puhua! on informatiivinen perusteos, joka artikkelit rohkaisevat seksuaalisen väkivallan tunnistamiseen ja tunnustamiseen ja tarjoavat keinoja siitä toipumiseen. Vaikka teos on sisällöltään suhteellisen kattava, se ei pyrikään olemaan tyhjentävä vaan ennen kaikkea keskustelua herättävä. Siinä se onnistuukin mielestäni ihan hyvin. Artikkelien tyylillinen kirjavuus kuitenkin hieman häiritsi, ja visuaaliselta ilmeeltään kokonaisuus oli mielestäni harmillisen levoton.
Olen kirjan kirjoittajien kanssa samaa mieltä siitä, että ongelmista pitää puhuu avoimesti niiden oikeilla nimillä. Helppoa se ei toki ole, mutta emme saa antaa pelon ja häpeän vaientaa meitä. Asiat eivät muutu parempaan suuntaan, ellei niistä uskalleta ensin puhua.