Maiju (Mansikkka) Voutilainen: Itke minulle taivas

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2017
Kuvittanut: Hilla Semeri
Sivumäärä: 63 s.

Miten selviytyä, kun on niin rikki että jo hengittäminen sattuu? Kun alakulo valtaa mielen ja hajoaminen on lähellä.

Kirjoittaja päästää lukijan ihonsa alle, pimeisiin ja kylmiin huoneisiin, joihin alkaa pikkuhiljaa virrata valoa ja lämpöä. Näissä sydänverellä kirjoitetuissa runoissa ja mietteissä on lohdutuksen voimaa. Jokainen meistä on arvokas. 

Maiju Voutilainen eli Mansikkka (s.1996) on tunnettu tubettaja, joka nimettiin vuoden 2017 Hyvän mielen lähettilääksi tunnustuksena rohkeudesta puhua julkisesti mielenterveysongelmista. Itke minulle taivas on hänen esikoisteoksensa. 

Oma arvioni: Mansikkkan riipaisevan rehelliset runot ja mietteet puhuttelevat varmasti etenkin nuoria, jotka kamppailevat muun muassa kelpaamattomuuden tunteen ja yksinäisyyden kanssa ja etsivät niin itseään kuin paikkaansa maailmassa. Tunteet - myös negatiiviset - ovat teksteissä vahvasti läsnä. Ja hyvä niin, sillä kaikki tunteet ovat aina oikeita ja oikeutettuja. Mielestäni kirjan keskeisenä sanomana on, että jokainen meistä kelpaa juuri sellaisena kuin on, vaikka siltä ei elämän myrskyissä taivaan itkiessä ja vuodatettujen kyynelten ja unettomien öiden varjoissa aina tuntuisikaan. Meiltä kysytään rohkeutta, kuten seuraava lainauskin osoittaa:

"uskalla
olla
olematta
oikeassa
mutta
olla
oikeasti
olemassa"