Marie Hermanson: Laakso

Kustantaja: LIKE
Julkaisuvuosi: 2012
Ruotsinkielinen alkuteos: Himmelsdalen (2011)
Suomentanut: Jonna Joskitt-Pöyry
Sivumäärä: 393 s.

Nautinnollisen nerokas trilleri pahuudesta

Suojainen yksityisklinikka syvällä Alppien kainalossa on kuin maanpäällinen paratiisi stressin halvaannuttamille asiakkailleen. Puhdas vuoristoilma, reippaat aktiviteetit ja huippupsykologien ammattitaito näyttävät tuottavan hyviä tuloksia. 

Kun Daniel tulee hoitolaan tapaamaan kaksosveljeään Maxia, Maxilla on yllättävä ehdotus. Hän haluaa Danielin jäävän tilalleen laaksoon muutamaksi päiväksi voidakseen käydä hoitamassa raha-asioitaan. Päivät kuluvat, ja jo alun perin hullulta kuulostanut ajatus muuttuu Danielin painajaiseksi. Miksi laaksosta on niin vaikea päästä pois? Ovatko klinikan asiakkaat sittenkin jotain muuta kuin työuupumuksen nujertamia yritysjohtajia? 

Oma arvioni: Kiehtovan erilainen rikostarina, joka saa lukijan pohtimaan pahuuden alkuperää ja luonnetta ja analysoimaan psykopatologiaan liittyviä kysymyksiä muun muassa ihmismielen manipuloitavuudesta. 

Jännitys tihenee sivu sivulta, sillä tarinan  juoni on rakennettu suorastaan pirullisen taitavasti. Laakso sijaitsee maalauksellisissa maisemissa, mutta siihen paikan kauneus sitten jääkin. Voin suositella kirjaa hyvin kirjoitetun ja älykkään psykologisen jännityksen ystäville.