Merja Asikainen: Milana – elämäni Laila Kinnusen tyttärenä

Kustantaja: LIKE
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 224 s.

Äidin varjo on ollut elämässäni monella tapaa musertava. Ei ole ollut sanottua, että sieltä edes voisi nousta ja selviytyä. Tänä päivänä uskallan jo itsekin ajatella itseäni selviytyjänä.

Millaista on elää kuuluisan äidin varjossa? Laulaja Laila Kinnusen tytär Milana Misic ei ole tähän mennessä halunnut kertoa kaikkea lapsuudestaan, jota leimasivat perhepiirin alkoholismi, väkivalta ja henkiset jännitteet. Nyt kulissit kaatuvat. Milana sanoutuu irti peittelyn ja kaunistelun perinteestä ja kertoo kipeimmätkin yksityiskohdat kaihtelematta. Menneisyyttä dokumentoivat valokuvien lisäksi päiväkirjakatkelmat sekä sosiaalitoimen ja lastensuojelun raportit.

Lapsuus- ja nuoruusvuodet ovat jättäneet Milanaan syvät jäljet. Tämä teos on kuitenkin selviytymistarina, joka tarjoaa inspiraatiota ja oivalluksia. Hauraasta lapsesta ja taustaansa pakoon tempoilevasta nuoresta on kasvanut valoisa aikuinen nainen ja menestyvä muusikko. 

Oma arvioni: Rehellisen kaunistelematon tarina kuuluisan äidin suuresta varjosta ja lasisesta lapsuudesta. Se on tarina pelosta ja turvattomuudesta - mutta myös rakkaudesta ja läheisyyden kaipuusta. Vaikka pienen tytön ja itseään etsivän nuoren kokemukset ovat olleet rankkoja ja ahdistavia, on kuitenkin lohdullista lukea, että kipeimmistäkin asioista voi ja kannattaa puhua ja kirjoittaa. Vaikeimmatkaan kokemukset eivät välttämättä tarkoita ikuista epäonnistumista, vaan jokainen voi löytää oman tiensä ja olla selviytyjä. Se vaatii kuitenkin rohkeutta, eikä mitään saa ilmaiseksi. 

Kirjaa lukiessa pysähdyin monesti pohtimaan sitä, miksi lastensuojelu ei toiminut niin kuin sen olisi pitänyt. Miksi pienen tytön hätää ei huomattu? Vaikka yhteiskuntamme on muuttunut aika paljon 1970-luvusta, askarruttavat samat kysymykset usein edelleen. Mietin myös, onko tänä päivänä erilaista elää kuuluisien vanhempien lapsena kuin vaikkapa neljäkymmentä vuotta sitten. Asiaan vaikuttaa varmasti oleellisesti se, ovatko perheen asiat oikeasti kunnossa, vai pidetäänkö kulisseja pystyssä jopa hinnalla millä hyvänsä.