Peter James: Täydellisyyden hinta

Kustantaja: Minerva
Julkaisuvuosi: 2018
Englanninkielinen alkuteos: Perfect People (2011)
Suomentanut: Maikki Soro
Sivumäärä: 492 s.

Hiuksia nostattava trilleri geenimanipulaation mahdollisuuksista ja seurauksista

John ja Naomi Klaesson menettävät nelivuotiaan lapsensa harvinaisen perinnöllisen sairauden seurauksena. Surun murtamat vanhemmat haluavat epätoivoisesti varmistaa, ettei heidän seuraava lapsensa koe samaa kohtaloa. 

John ja Naomi kääntyvät salaisella yksityisklinikalla toimivan tohtori Leo Dettoren puoleen. Tämä lupaa, että 400 000 dollarin hinnasta he voivat määrätä tulevan lapsensa geeniperimän, kirjaimellisesti luoda design-lapsen. Johnin ja Naomin ainoat toiveet ovat, että lapsi on terve ja että se on poika. Tohtori Dettorella on kuitenkin aivan omat suunnitelmansa...

Oma arvioni: Rodunjalostus ja mittatilauslapset saavat jo sanoina aikaan kylmiä väreitä. Ajatuskin siitä, että ihminen voisi ja haluaisi päättää lapsensa ominaisuuksista on suorastaan karmaiseva. Varsinkin, jos valinnoissa mennään vaikkapa silmienvärin ja pituuden yli. Eikö jokainen lapsi olekaan arvokas sellaisena kuin hän sattuu syntymään? Peter Jamesin punomat juonenkäänteet pitivät tiukasti otteessaan, vaikka aluksi ehdin jo hieman tarinan koukuttavuutta epäilläkin. No, loppua kohden jännitys tiheni jatkuvasti ollen lopulta huipussaan. Oli pakko lukea aina seuraavakin sivu, kunnes tarina päättyi. Huh, huh. 

Täydellisyyden hinta oli järkyttävä, mutta samalla myös todella vaikuttava lukuelämys. Ehdottomasti yksi parhaimmista tänä vuonna lukemistani trillereistä.  Tulevaisuudenkuva maailmasta, jossa olisi tilaa vain täydellisille ihmisille, on todella pelottava. On hienoa, että lääketiede kehittyy koko ajan, ja monia vaikeita sairauksia pystytään tänä päivänä hoitamaan ja parantamaan. Mutta toisaalta on olemassa sellaisia asioita, joihin ihmisen ei pitäisi mielestäni puuttua lainkaan.