Reijo Mäki: Gekko

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 399 s.

Vares saa tehtävän mahtimieheltä - ja poskeensa tähdenmuotoisen arven. Mutta kuka tai mikä on Gekko?


Kaunis ja lahjakas kuvataiteilija on kadonnut kuin maan nielemänä. Hänen vaikutusvaltainen kummisetänsä pyytää Varesta auttamaan. Jussi Vares ottaa itsekin osumaa tutustuessaan neidon taustaan. Löytyykö Elssa Rothman viimeisestä, kesken jääneestä maalauksesta avain hänen kohtaloonsa? 

Marraskuun pimeydessä vauras pariskunta löytyy murhattuna kylpypaljusta luksushuvilansa terassilta. Miksi heidät on haluttu vaientaa?

Oma arvioni: Kun bongasin tuoreimman Vareksen kirjaston Jokereista olin iloisesti yllättynyt. Ei siis tarvitsisi viettää kesäkuun alkupäiviä ilman tuttua seuraa. Turkulainen yksityisetsivä ystävineen on vauhdissa taas. 

Gekko on taattua Vares-laatua. Apteekin baaritiskillä ihmetellään jälleen maailmanmenoa ja parannellaan elämänlaatua - ainakin hetkellisesti. Kirjassa esitetään satiirista yhteiskuntakritiikkiä ja viljellään äijähuumoria. No, kyllä se myös minua paikka paikoin nauratti. Kirjailija itse on nimittänyt Vares -kirjoja joskus aikuisten betoniviidakkosaduiksi, mikä on mielestäni varsin osuva luonnehdinta. 

Vaikka Gekko ei minusta aivan Vares-dekkareiden parhaimmistoon ylläkään, on se varmasti ihan mukavaa luettavaa ainakin kaikille renttumaisen Jussi Vareksen ystäville. Vaikka marraskuun viima pureekin kylmästi, sopii Reijo Mäen uusin kirja mainiosti kesään.