Sun-mi Hwang: Kana joka tahtoi lentää

Kustantaja: Sitruuna
Julkaisuvuosi: 2015
Koreankielinen alkuteos: Madangeul naom amtak (2000)
Kuvitus: Nomoco
Englanninkielisestä käännöksestä suomentanut: Hilla Hautajoki
Sivumäärä: 144 s.

Tämä on tarina Tähkästä, kanasta joka ei enää tahdo munia. Tähkä katselee häkistään, kun muut eläimet kuljeskelevat pihalla vapaana. Tähkä haaveilee vapaudesta ja omasta poikasesta. Kana joka tahtoi lentää on elämänmyönteinen ja sydämet sulattava pienoisromaani äitiydestä ja oman elämän herruudesta. 

Oma arvioni: Hieno faabeli, jolla on annettavaa niin lapsille kuin aikuisillekin. Tarinassa pohditaan tärkeitä arvoja, kuten vapautta ja rakkautta. Myös tunteet ilosta suruun ovat vahvasti läsnä. Kirja ottaa mielestäni hienosti kantaa myös erilaisuuden hyväksymisen ja unelmoinnin oikeutuksen puolesta. Periksi ei kannata antaa. 

Lapsille kirja on ennen kaikkea eläinsatu, mutta aikuiset voivat ymmärtää sen vertauskuvana elämästä osana perhettä ja laajempaa yhteisöä sekä yhteiskuntaa. Jokaisella meistä on niissä omat roolimme ja paikkamme, mutta joillekin tämä selviytymismatka on mutkikkaampi kuin toisille. Surumielistä tarinaa lukiessa mieleen nousi H.C. Andersenin Ruma ankanpoikanen. 

Tämä viehättävä pitkäaikaiseksi kansainväliseksi myyntimenestykseksi noussut romaani kuvaa osuvasti sitä, että sankarin ei tarvitse olla aina se suurin ja kaunein.  Kirjan pohjalta on tehty myös suosittu animaatioelokuva. 

Suosittelen tätä liikuttavaa tarinaa kaikille elämää pohdiskeleville.