Tiina Lintunen: Punaisten naisten tiet

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 336 s.

Keitä olivat sisällissotamme tuntemattomat naiset? 


Talvella 2018 vallankumoukseen ryhtyneiden punakaartien toimintaan osallistui aseettomina paljon naisia, etenkin sairaanhoidossa ja huollossa. Tässä kirjassa annetaan ääni näille tavallisille työläisnaisille ja heidän kohtaloilleen. Keitä he olivat, mitä he tekivät ja mitä heille tapahtui sodan jälkeen?

Kirjassa luodaan ryhmäkuva punaisista naisista, jotka joutuivat oikeuteen syytettynä valtiopetoksellisesta toiminnasta. Ensimmäistä kertaa on selvitetty, mitä ihmisille tapahtui sisällissodan rangaistustoimenpiteiden jälkeen. Millaiseksi punaiseksi leimattujen henkilöiden arki muodostui sodan jälkeen? Entä millaisen perinnön naiset jättivät lapsilleen kaikesta kokemastaan?

Oma arvioni: Punaisten naisten tiet avaa lukijalle historiaa, josta ei ole aiemmin juurikaan puhuttu. No, tänä vuonna sisällissodastamme on mielestäni keskusteltu monissa yhteyksissä jo vähän liikaakin. Siksi olinkin päättänyt olla lukematta aiheeseen liittyvää kirjallisuutta.. Joskus kuitenkin kannattaa muuttaa mieltään. Kun törmäsin tähän kirjaan, en malttanut olla lukematta, sillä naisnäkökulma kiinnostaa aina.  

Hyvä, että tartuin tähän silmiä avaavaan tutkimukseen pohjautuvaan teokseen. Se tarjosi lukukokemuksen, joka oli varsin hätkähdyttävä. Naisten karut kohtalot ja heidän kokemansa vääryydet koskettivat syvältä. Sota on aina julmaa ja turhaa, sillä kaikki osapuolet ovat lopulta häviäjiä.  Sota jättää kokijoihin pysyvät jäljet.