Fred Vargas: Neptunuksen sauva

Kustannus: Gummerus
Julkaisuvuosi: 2017
Ranskankielinen alkuteos: Sous les vents de Neptune (2004)
Suomentanut: Marja Luoma
Sivumäärä: 464 s.

Pariisin omalaatuisimmalla komisariolla, Jean-Baptiste Adamsbergilla, on oma demoninsa: Talikko, hänen aikoinaan jahtaamansa voittamaton, korskea tappaja, joka lavasti Adamsbergin veljen syylliseksi murhaan. 

Vuosikausien jälkeen Adamsberg näkee uuden uhrin, jonka ruumissa on selvät Talikon työn jäljet.  Murhamies on tosin haudattu jo kauan sitten, mutta nyt hirviö on palannut helvetistä - tai siltä Adamsbergista vaikuttaa. Moisen todistaminen on tietenkin mahdotonta, ja Quebecissa DNA-profiloinnin koulutuksessa ollut komisario huomaa olevansa itse murhaepäilty... Todistaakseen syyttömyytensä hänen on paettava Kanadan poliisin ulottumattomiin ja löydettävä vanha vastustajansa. 

Oma arvioni: Jälleen kerran en malta olla ihmettelemättä, miksei sarjoja voida suomentaa ns. oikeassa järjestyksessä. No, kyllä tämä osa maistui hyvin näinkin, vaikka joitakin aukkoja omalaatuisen ranskalaispoliisin tarinassa omalla kohdallani onkin. Jälleen kerran jännitys säilyi hyvin loppuun asti ja Adamsbergin omalaatuisuus toimii edelleen.