Martin Österdahl: Kymmenen on kuoltava

Kustantaja: Aula & Co
Julkaisuvuosi: 2018
Ruotsinkielinen alkuteos: Tio svenskar måste dö (2016)
Suomentanut: Aki Räsänen
Sivumäärä: 523 s.

Roslagenissa huutokaupattavasta morsiusarkusta löytyy kuollut mies, joka on katkaistu keskeltä kahtia ja jonka otsaan on kaiverrettu outoja symboleja. Hän on ensimmäinen yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka joutuu brutaalin murhaajan uhriksi. Kukaan ei tiedä kenen vuoro on seuraavaksi. 

Samaan aikaan Venäjän laivasto pitää suurimmat sotaharjoituksensa sitten muurin murtumisen, ja uppoamaton ydinsukellusvene Kursk vajoaa pohjaan. Merimiesten taistellessa hengestään presidentti Putin seuraa kylmäkiskoisesti, miten vanha idän ja lännen konflikti herää eloon. Vain Max Anger näkee asioiden yhteyden. Hän on ainoa, joka voi pysäyttää murhaajan. 

Martin Österdahlin Venäjälle ja Ruotsiin sijoittuvan Max Anger -dekkarisarjan kirjoissa nykyhetki ja historia, tositapahtumat ja jännittävä tarina punoutuvat saumattomasti yhteen ja muodostavat koukuttavan kokonaisuuden.

Kymmenen on kuoltava on sarjan toinen osa. 

Oma arvioni: Hetken vaikutti siltä, ettei tarina olisi kovin kiinnostava, mutta tapahtumien edetessä tilanne muuttui aika nopeasti. Lukemista oli jatkettava, jotta saisi selville, miten kaikki palaset oikein toisiinsa liittyvätkään. Romaanissa liikutaan sujuvasti eri aikakausilla ja fakta ja fiktio sekoittuvat mielenkiintoisella tavalla. Jos etsit monitasoista dekkaria eikä tiiliskivimäisyys kauhistuta, tässä on oivallinen vaihtoehto.