Satu Vasantola: En palaa takaisin koskaan, luulen

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2018
Lukija: Mervi Takatalo
Äänikirjan kesto: 11 h 30 min

Romaani kotoa lähtemisen pakosta ja loputtomasta kaipauksesta.

Susannan matka työläisperheestä Pohjanmaalta Helsinkiin ja arvostettuun asianajotoimistoon on ollut pidempi kuin kilometrit antavat ymmärtää. Vielä pidempi on ollut irakilaisen Fatiman taival Pasilan poliisitalon pihalle ja lopulta Susannan olohuoneen lattialle. Reitin varrelle oli jäänyt yksi lapsista, kotimaahan aviomies.

Martta puolestaan on asunut koko ikänsä samoilla sijoilla, mutta ihmiset hänen ympäriltään ovat kaikonneet yksitellen. Esikoislapsi pappilan portaille, mies ensin sotaan, sitten ryyppyreissuilleen, poika Ruotsiin, tytär onnettomaan avioliittoon. Nyt jäljellä on enää lapsenlapsenlapsi Luca, poika joka ei tunnu löytävän paikkaansa maailmasta.

Oma arvioni: Satu Vasantolan (s. 1965) esikoisromaani on vahva sukutarina ja vaikuttava kertomus elämän arvaamattomuudesta - sekä hyvässä että pahassa. Romaanin henkilöt ovat monitasoisuudessaan kiinnostavia ja tarina on kokonaisuudessaan varsin elämänmakuinen. Kirjaa voi suositella lämpimästi kaikille vahvan kotimaisen kerronnan ystäville. Ainoana häiritsevänä asiana varsinkin äänikirjaa kuunnellessa oli runsas se -pronominin käyttö ihmisistä puhuttaessa.