Terhi Upola: Livenä ja läsnä - Verkon uudet juttutyypit

Kustantaja: Art House
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 272 s.

Mitä toimittaja voi oppia tubettajalta? Miten verkkoteksti eroaa lehtijutusta? Miten journalismia tehdään yleisön kanssa?

Livenä ja läsnä näyttää havainnollisesti esimerkkien kautta, millaisia muotoja journalismi saa verkkoaikana. Uusien muotojen kehittäjät eri medioista kertovat omista juttutyypeistään ja siitä, mitä ovat kokeillessaan oppineet. 

Kirja auttaa toimittajia ja sisällöntekijöitä omaksumaan uusia rooleja aikana, jona sosiaalinen media muuttaa nopeasti perinteisen median vaatimuksia. Samalla se auttaa löytämään itselle ja omalle medialle sopivaa äänensävyä muutoksen keskellä.

Oma arvioni: Tämä tuore tietokirja tarjoaa verkkoon kirjoittaville inspiroivia ideoita oman tyylinsä etsimisen tueksi ja oman äänen löytämisen avuksi. Se kannustaa kokeilemaan rohkeasti uutta, sillä verkkokirjoittajakaan ei saa juuttua vanhoihin kaavoihinsa. Maailma muuttuu jatkuvasti ja mediat sen mukana, joten kirjoittajan - on hän sitten vaikkapa bloggaaja tai toimittaja - on yritettävä pysyä menossa mukana, tai mieluummin oikeastaan askeleen edellä. 

Kirjaa ja sen hyödyllisiä esimerkkejä voin suositella lämpimästi kaikille viestinnästä kiinnostuneille.