David Baldacci: Murtunut mies

Kustantaja: Gummerus
Julkaisuvuosi: 2017
Englanninkielinen alkuteos: Memory Man (2015)
Suomentanut: Antti Autio
Sivumäärä: 571 s.

Amos Decker on poliisi, joka ei voi unohtaa - mitään. Nuorena hän joutui vakavaan onnettomuuteen urheilukentällä, mistä toivuttuaan hän on pystynyt muistamaan sekunnilleen kaiken kokemansa. Erikoisesta kyvystään huolimatta Decker elää tavallista elämää, menee naimisiin ja saa lapsen. Mutta kun hän eräänä iltana palaa töistä kotiin, hän löytää perheensä surmattuna. Murha jää selvittämättä, ja täydellisestä muistista tulee Deckerille kirous. Hän heittää hyvästit työlleen ja menettää otteen elämästään.

Kun sitten kaupungissa tapahtuu uusi julma tragedia, Deckerin apua tarvitaan. Kahdelle irrallisena pidetylle veriteolle löytyy yllättäen yhteisiä nimittäjiä, ja Deckerillä on vain yksi vaihtoehto: käyttää poikkeuksellista muistiaan, jotta totuus hänen perheensä kohtalosta viimein valkenisi.

Oma arvioni: Murtunut mies on Decker -sarjan avausosa, viihdyttävän jännittävä kokonaisuus. Omintakeinen hahmo, sujuva juonenkulku ja loppuun asti säilyvä jännitys, eipä sitä mukaansatempaavaan dekkarielämykseen juuri muuta tarvita - ainakaan minun mielestäni. Kyllä tämän kirjan perusteella Amos Deckerin seikkailuja seuraa mielellään jatkossakin. Eikä Baldaccia todellakaan ole turhaan kutsuttu muun muassa Amerikan ykköstrilleristiksi ja mestarikertojaksi. 

Tämän kirjan lukemisen jälkeen olen todella kiitollinen siitä, että en muista kaikkea kokemaani. Enkä varmaankaan ole ainoa. Joskus on vain parempi unohtaa...