Heli Laaksonen: Ykköne

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 49 s.

Vallaton numerorunokirja mummuil ja mukulil, pappoil ja poikasil, parillisil ja parittomil!

Runoilija Heli Laaksosen ja kuvittaja Anne Vaskon käsissä aina yhtä asialliset lukusanatkin ovat täynnä hulluja ajatuksia ja suuria tunteita. Rakastunut hirvi laskee yhteen armaansa polvet: Niit o neljä, yht mont ko mullaki, ei voi olla sattuma!

Mukana on myös nokkelia numeroselityksiä sekä täysin uudenlainen kertomataulu, joka yllättää paatuneenkin matemaatikon ja runojen ystävän.

Oma arvioni: Tehtäis kerranki numero, toteaa uutuuskirjassaan Heli Laaksonen. Elämänmakuiset murrerunot vievät lukijan mukavalle matkalle numeroiden ihmeelliseen maailmaan. Ja Anne Vaskon oivallisen kuvituksen ansiosta tuo reissu on myös varsin värikäs.  Ykköne on mielestäni mainio kirjavalinta lasten ja aikuisten yhteisiin lukuhetkiin. 

Tämän kirjan luettuaan ei tarvitse ainakaan ajatella, että numerot olisivat jotenkin tylsiä. Vaikka en olekaan oikeastaan ollut koskaan erityisemmin lukusanojen ystävä, minusta tämä kirja oli  kokonaisuudessaan varsin viihdyttävää luettavaa, samaan tapaan kuin Aapine aikoinaan. Ykköne tuo valoa arjen harmauteen ja piristystä pimeneviin iltoihin yhdelle, kahdelle tai isommallekin porukalle.