Margaret Atwood: Orjattaresi

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2017
Englanninkielinen alkuteos: The Handmaid´s Tale (1985)
Suomentanut: Matti Kannosto
Sivumäärä: 436 s.

Margaret Atwoodin vavahduttava dystopia kertoo lähitulevaisuuden Yhdysvalloista, jossa vanhatestamentilliset fundamentalistit ovat ottaneet vallan. Hedelmälliset naiset on alistettu nimettömiksi synnytyskoneiksi, yksikään nainen ei saa lukea eikä kirjoittaa, kaikkea valvotaan. Mutta vähitellen kapinan siemenet itävät kaikkien kastien naisissa.

Kirjaan perustuva televisiosarja on maailmanlaajuinen arvostelumenestys. Yli 30 vuotta ensijulkaisunsa jälkeen tämän klassikkoromaanin teemat vapaudesta ja naisten oikeuksista tuntuvat nyt ajankohtaisemmilta kuin koskaan. 

Oma arvioni: Se, että tästä kirjasta ja etenkin tv-sarjasta on puhuttu paljon, sai minutkin lopulta tarttumaan tähän teokseen. Sarjaa en yrityksestä huolimatta pystynyt katsomaan. Se oli liian ahdistavaa. Kamala tarina oli toki luettunakin, mutta pystyin kuitenkin lukemaan sen suhteellisen helposti alusta loppuun. 

Kirja on minusta samaan aikaan sekä järkyttävä että hyvä. Kaikkein karmivinta lienee juuri tuo ajankohtaisuuden tuntu, joka teoksen aiheisiin niin vahvasti liittyy juuri nyt. Silti on helpottunut olo, kun voi todeta romaanin luettuaan sen olevan onneksi vain fiktiota. Vaikka en ole suuremmin dystopioiden ystävä, tästä kirjallisesta tuotoksesta kyllä pidin. Margaret Atwood on taitava ja monipuolinen kirjailija.