Rosamund Young: Lehmien sielunelämä

Kustantaja: Bazar
Julkaisuvuosi: 2018
Englanninkielinen alkuteos: The Secret Life of Cows (2017)
Suomentanut: Tero Valkonen
Kuvittanut: Anna Koska
Sivumäärä: 141 s.

Lehmät rakastavat, leikkivät, kiintyvät ja muodostavat vahvoja, koko elämän pituisia ystävyyssuhteita. Ne voivat olla epäileväisiä ja nirsoja, kantaa kaunaa ja olla itserakkaita. Yksi niistä saattaa rakastua palavasti kesäapulaiseen, toinen tuijottaa sinua herkeämättä keittiön ikkunan läpi syödessäsi, ja kolmas on kiinnostuneempi autosi pakoputken herkullisista aromeista kuin sinusta. 

Rosamund Youngin luomutilalla Englannin Cornwallissa lehmät, lampaat, kanat ja porsaat saavat käyskennellä vapaasti tilalla, poikasia ei vieroiteta emoistaan, eikä sisaruksia eroteta toisistaan. Eläimet osaavat pyytää apua askareisiinsa omatoimisesti, ja tilan väki on aina valmiina auttamaan ja tukemaan niitä.

Lehmien sielunelämä avaa kiehtovan ikkunan salaiseen maailmaan, jossa eläimen oma persoonallisuus saa kukoistaa.

Oma arvioni: Ihastuttava pieni kirja, joka kätkee sisälleen suuria asioita ja vahvoja tunteita. Kirjaa lukiessa toivoo, että mahdollisimman monet lehmät saisivat elää kuten Kite´s Nestin sukutilalla - vapaasti märehtien turhia murehtimatta. Ville Tietäväisen suunnittelema upea kansi ansaitsee erityismaininnan.

Jos haluat lukea jotakin liikuttavaa, koskettavaa ja ymmärrystä lisäävää, tämä Rosamund Youngin taitavasti kirjoittama elämänmakuinen ja lämminhenkinen kirja lehmistä ja vähän muistakin maatilan eläimistä on mielestäni erinomainen valinta. Minä ainakin "opin" lehmistä ja niiden elämästä aika paljon.